I Can't Believe It's Not Gambling

I Can’t Believe It’s Not Gambling – Lootbox симулаторът

Мнозина от вас вероятно си спомнят резкия скок на нови игри в Steam след като Steam Direct влезе в действие към средата 2017 година. Макар 2016 година също да беше доста резултатна с цели 4207 игри, с помощта на Steam Direct бройката скочи до 7672 нови игри в онлайн магазина на Steam само през 2017. За изостаналите с уроците по история, това се дължи на факта, че Steam Direct програмата позволява на всеки да публикува играта си в Steam само срещу 100$ на заглавие.

Без да продължаваме с повече статистики, достатъчно е да кажем, че платформата на Steam, която и без това отдавна изпитва проблеми с контрола по качеството, рязко се напълни с огромен брой нискокачествени игри. Голяма част от които – сглобени от безплатни Unity Engine asset-и и закрепени около елементарно и честно бъгаво програмиране. И въпреки всичко, дори сред бързеите и водовъртежите на този бълвоч, тук-таме изскача по някоя игрица, която по една или друга причина заслужава своето място в колективната памет на геймърите. Именно такова заглавие според мен е I Can’t Believe It’s Not Gambling.

С какво се отличава I Can’t Believe It’s Not Gambling?

На първо място, силно впечатление прави острото чувство за хумор, което в почти всички аспекти на играта взима на подбив широко разпространените в момента и доста обсъждани луут боксове. Като започнем със самото заглавие, минем през описанието на играта, та чак до ачийвмънтите в заглавието. Прикрити и не чак толкова прикрити намигвания към теми и случки от реалността могат да бъдат открити навсякъде из I Can’t Believe It’s Not Gambling. Безсмислено би било, струва ми се, пък и донякъде скучно, да изреждам всички вътрешни шеги в ICBING, затова ще се огранича само с личните си фаворити.

I Can't Believe It's Not Gambling

NOT BF II

Като за начало, вероятно сте забелязали малката зелена иконка с два златни долара в скрийншота по-горе, в която се чете „NOT BF II“ лого. Мнозина от вас вероятно вече се досещат, че ще ви върна с няколко месеца назад и ще ви напомня за скандала, който се разрази около EA и последната Star Wars игра – Battlefront II. Ако сте изпуснали сеира, горещо ви препоръчвам да наваксате – тук, тук, тук и тук. Или ако предпочитате кратката версия – корпоративната алчност на EA изригна в една пълна пародия на система за прогрес в играта. С други думи, за да се сдобиете с цялото съдържание на играта (в момента на първоначалния ѝ рилийз) трябваше да инвестирате 4528 часа игрово време или $2100. Е, да речем, че подигравката тук е заслужена.

Отново NOT BF II
(но този път по друга причина)

I Can't Believe It's Not Gambling

Освен директна подигравка с EA, NOT BF II е и съвсем реална игра вътре в I Can’t Believe It’s Not Gambling. Работи на принципа на познатата на всички Snake, само че вместо най-обикновени точки, събирате кутийки. Каква изненада! Главата на „змията“ тук ще разпознаете в малкото синьо китче, което също взема на прицел алчността в гейминг индустрията. Това идва от употребата на английския еквивалент – whale – като нарицателно за играчи, които инвестират често и по много в микротранзакции към любимите си игри. Или ако трябва да дадем конкретен пример, може би си спомняте за интервюто на бивш Bioware разработчик, който даде пример с един играч в Mass Effect 3, похарчил близо $15, 000 за мултиплеър карти. Е, ако някой някога е заслужавал прозвището „Кит“, то определено този човек се класира.

Sense of Pride and Accomplishment

Добре, признавам си – не съм фен на EA и изпитвам особено удоволствие всеки път, когато се забъркат в някой скандал. Не че това им пречи да печелят пари, но пък е поне някаква малка утеха. Та отново около цялата патаклама с Battlefront II един потребител в Reddit кратко и ясно се беше възмутил, че е платил $80 за Star Wars игра само за да завари Darth Vader заключен. Последвалият отговор от официалния акаунт на EACommunityTeam се превърна в най-downvote-ваният коментар в историята на Reddit. Оригиналната тема можете да намерите тук.

I Can't Believe It's Not Gambling

Освен като рекорд и исторически момент, този коментар постави началото и на цяла вътрешна шега – меме в рамките на сайта. Сега всеки път, когато някой спомене фразата „sense of pride and accomplishment“, отнякъде изскача леко украсения коментар на EACommunityTeam:

I Can't Believe It's Not Gambling

Съвсем тематично, едноименният ачийвмънт в I Can’t Believe It’s Not Gambling изисква от играчите не друго, а да отворят цели 100, 000 луутбокса. Постижение, което освен с количеството на нулите си, впечатлява и с реалната инвестиция на време, която изисква. При приблизителна продължителност от около 6 секунди за отваряне на една кутия, за да придобиете чувство за гордост и постижение, ще трябва да похарчите около 167 часа игрово време само в отваряне на кутии.

I Can't Believe It's Not Gambling

Ама наистина I Can’t Believe It’s Not Gambling

Шегата настрана, изпълението на I Can’t Believe It’s Not Gambling всъщност е доста добро. Като изключим факта, че в нея не правите нищо друго освен да отваряте луутбоксове, аспектите на играта са добре замислени. Всеки тип луутбокс има по 25 скина и 25 шапки, които можете да съберете в колекция. Прилагайки същите към своя луутбокс, ще можете да разнообразите външния му вид. Отново, каква изненада! Типовете луутбоксове са както следва: Actual Trash, Cardboard, Crate, Present, Ship, Animoo, Treasure.

I Can't Believe It's Not Gambling

И макар че е напълно възможно и разбираемо да използвате автоматични кликъри в домогването си до чувството за гордост и постижение, за да попълните колекциите си, трябва да присъствате телом и духом при всяка отворена кутия. Защо? Защото ако ползвате автоматичен кликър, ще продавате всички отворени кутии в момента, в който ги отворите. А за да попълните колекциите си трябва да изберете поотделно кои скинове или шапки да запазите. Като в моя случай събирането на една пълна колекция от всички типове кутии отне около 6000 луутбокса време. А след това какво?

I Can't Believe It's Not Gambling

След това започваме отново. Водещият потребител в глобалната „Prestige“ класация в Steam е събрал всички шапки и скинове за всички кутии в I Can’t Believe It’s Not Gambling цели 101 пъти. Срам не срам, нямам ама никакво намерение да оспорвам титлата му.

В технически аспект играта разполага с всички настройки, от които един модерен геймър би могъл да има нужда, за да оптимизира преживяването си. FPS, видео качество, резолюция, V-Sync… всичко!

I Can't Believe It's Not Gambling

„И колко струва цялото това удоволствие?“ ще попитате. Всичко това и най-важно – с чувството за гордост и постижение можете да се сдобието само срещу €0,99 точко тук и няколкостотин хиляди клика в последствие.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов