най-умните градове в света

Кои, според вас, са най-умните градове в света? (Eто класацията за 2017 г.)

Ню Йорк отново е „най-умният“ град според индекса на IESE Cities in Motion 2017 за най-умните градове в света. Този индекс анализира всички аспекти, които съставляват устойчивостта и качеството на живот в 180 ключови световни града. Лондон заема второто място, следван от Париж.

Това е четвъртото издание на индекса Cities in Motion, изготвен от Центъра за глобализация и стратегия на IESE под ръководството на преподавателите Паскал Берон и Джоан Рикар. За съставяне на индекса, авторите анализират 79 индикатора в 10 различни измерения на градския живот: икономиката, технологиите, човешкия капитал, социалното сближаване, международното сътрудничество, околната среда, мобилността и транспорта, градското планиране, публичната администрация и управлението.

Класацията има за цел да бъде инструмент за развитие в ръцете на кметове, градски мениджъри, компании и заинтересовани групи, които искат да подобрят качеството на живот на жителите. Изучаването на най-напредналите градове във всяка категория е източник на вдъхновение за идентифициране на най-добрите практики за повече иновации, устойчивост и свързаност.

Топ 10 на най-умните градове в света

Ню Йорк е най-важният икономически център в света, класиран на първо място в този аспект, и е на второ място по отношение на технологиите. Лондон води във фактори като „Мобилност и транспорт“ и „Човешки капитал“. Той е с най-голям брой бизнес училища и университети, а също така има и голямо международното влияние. Първият в международното влияние, обаче, е Париж. Френската столица отново се доказва като най-популярната туристическа дестинация в света.

Въпреки това и трите града имат лоши резултати, когато говорим за социалната кохезия. Те са класирани съответно на 153, 105 и 86 място. Ясен е изводът, че все още не съществува идеален град и че все още има много за подобряване.

Класацията на първите 10 допълват три американски града (Бостън 4-ти, Сан Франциско 5-ти и Вашингтон, 6-ти), два европейски града (Берлин 9-и и 10-ия Амстердам) и два азиатски (Сеул 7 и 8 Токио).

Регионални тенденции

Европейските и северноамериканските градове доминират в списъка, като представляват 43 от 50-те най-големи града. Що се отнася до САЩ, 11 анализирани американски града са подредени съответно: Ню Йорк (1-ви), Бостън (4-ти), Сан Франциско (5), Вашингтон (6), Чикаго (12) , Далас (23), Хюстън (32), Феникс (37) и Маями (48). Междувременно повечето от най-големите скокове се наблюдават в Европа: Торино, Москва, Варшава, Рим, Любляна и Милано през последните две години.

От Африка Кейптаун (133) остава водещият град в класацията, въпреки че Тунис (137) също печели своето място. В Азия първите три града (Сеул, Токио и Сингапур) остават непроменени спрямо миналата година. Буенос Айрес (83) e на върха в латиноамериканската класация, а Абу Даби (64) измести Дубай (66) като лидер в Близкия изток.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.