Lootbox

Комисията за залагания погна lootbox-овете

Комисията за залагания на Обединеното Кралство (Великобритания) се е заела да разнищи въпроса с получаването на награди от lootbox-ове в игрите. Въпросът стига до вниманието на комисията след петиция, подписана от над 10 000 души. Те приканват получаването на награди по подобен начин да се сравни със залаганията и хазартните игри. Според законодателството в редица страни, включително и България, хазартните игри са за лица над 18 години.

Кои игри предлагат награди от lootbox-ове?

На мушката на въпросната комисия са актуални заглавия като Overwatch, Heroes of the Storm, Shadow of War и Battlefront 2. В тях, както и в много други игри, тази механика е широко застъпена. Накратко, при различни обстоятелства играчите получават lootbox-ове. Тяхното отваряне може да донесе различни видове награди. Според вносителите на петицията има два основни проблема с lootbox-овете. Първият е, че те наподобяват хазартни игри, а са достъпни за деца. Вторият проблем е липсата на информация какъв е шанса за печалба.

Overwatch Lootbox

Какво може да очакваме като реакция от Комисията за залагания?

На този етап от комисията не се ангажират с мигновена реакция, но полученият официален отговор гласи, че комисията е наясно с тези факти и провежда разследване. Ключов момент може да се окаже фактът, че PEGI (Паневропейска информация за игрите) и ESRB (Борд за рейтинг на софтуерни забавления) не считат въпросните lootbox-ове за хазартни игри. Не може да отречем, че тематиката е доста деликатна. Самите lootbox-ове много рядко носят радост на играчите. Ако реакцията на комисията се случи преди излизането на Великобритания от Европейския Съюз е възможно въпросното законодателство да бъде прието за територията на целия ЕС.

А как подхождат в другите страни по този въпрос?

Подобен проблем имат не само споменатите актуални заглавия Overwatch, Heroes of the Storm, Shadow of War и Battlefront 2, но и много други игри. В Китай има специално подготвен закон, който регламентира, че въпросните lootbox-ове трябва задължително да информират играчите какъв е шансът за печалба. Не е ясно кога този закон ще влезе в сила. Ясно е, че ако влезе, то тогава от гейминг студиата ще трябва да се съобразят. Интересно би било дали това няма да ги накара да вкарат въпросната промяна повсеместно или тя ще бъде активна само за Китай.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.