Начало / Технологии / Наука / НАСА разработи нова система SUCR за откриване на извънземен живот

НАСА разработи нова система SUCR за откриване на извънземен живот

За да напредне с търсенето на живот в извънземни терени, НАСА разработи нов спектроскопски инструмент – „standoff ultra-compact micro Raman“ (SUCR). Новото устройство е предназначено да открива съединения и минерали, свързани с биологичната активност. То ще работи по-бързо и с по-голяма чувствителност от предишните инструменти.

Въпреки че все още не са открити доказателства за живот извън Земята, търсенето на такива за настоящ или минал живот на други планети продължава да бъде важна част от програмата на НАСА за планетарно проучване. Новата система SUCR подобрява аналитичната техника, известна като спектроскопия Micro Raman.

Тази техника използва взаимодействието между лазерната светлина и пробата, за да предостави информация за химическия състав на микроскопично ниво. Тя може да открие органични съединения като аминокиселините, открити в живите същества, и да идентифицира минералите, образувани от биохимичните процеси на Земята. Тези открития могат да докажат живот на други планети, се казва в проучването.

SUCR е разработена от НАСА в сътрудничество с Хавайския университет. Размерът и теглото са важни и са взети предвид при проектирането на инструмента SUCR за изследване на космическото пространство.

Какво казват учените за SUCR?

sucr

Нашият инструмент е един от най-усъвършенстваните спектрометри на Raman, създаван някога. Той преодолява някои от основните ограничения на традиционните инструменти на Micro Raman и е предназначен да бъде идеалният инструмент за бъдещи мисии, които използват марсоходи, за да изследват повърхността на леда на Марс или на ледената Европа на Юпитер.

Трябваше да се уверим, че инструментът е много малък и лек, за да може да пътува на борда на малък, икономичен космически кораб, който ще осъществи деветмесечното пътуване до Марс или шестгодишното пътуване до Европа.

Инструментът трябва да работи и с други инструменти на борда на марсохода и да не бъде повлиян от суровите радиационни условия, открити на други планети.

Това каза М Нурул Абдин от Изследователския център Лангли на НАСА, който ръководи изследователския екип. Предстои да разберем как ще се представи технологията в близко бъдеще.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.