Екзопланети Планети

Необикновени екзопланети разкриват миграционни тайни

Вероятно Сатурн, Уран, Юпитер и Нептун са създадени близо до Слънцето

Близо до една далечна звезда с името Кеплър 223  четири газови планети-гиганти орбитират около своето  слънце. Тази система не би могла да е много по-различна от днешната Слънчевата система.

Проучвания, базиращи се на наблюденията от космическия телескоп Кеплър,  показват, че Кеплър 223 наподобява  Слънчевата система  от преди много години. Вероятно Сатурн, Юпитер, Уран и Нептун  са създадени  много близо до Слънцето. В течение на времето техните заедно работещи гравитации са подпомогнали откъсването им от слънчевия диск, съставен от газ и прах. Вследствие на това се е освободило пространство за малките планети. Така Меркурий, Венера, Земя и Марс днес са близо до Слънцето.

„Как  и къде се образуват планетите, е нерешен въпрос в планетарната наука“, казва в свое изявление водещият автор Шон Милс, завършил астрономия и астрофизика в Чикагския университет.

Ново проучване, базирано на данни от телескопа Кеплър разкрива влиянието на четирите планети една върху друга. Тяхната скорост, съотнесена към начина им на блокиране на светлина, показва същинската миграция на тези планети.

Може би газовите ни гиганти някога са били планети в резонанс

Наблюдават се и различия спрямо нашата Слънчева система: Кеплър 223, с нейните 4,6 милиарда години, е доста по-възрастна. Затова, ако действително е имало миграция, нейните планети са  останали на мястото си доста по-дълго, отколкото нашите. Четирите планети на системата са в резонанс, което означава, че се въртят в просто съотношение помежду си (всяка се движи по 2 орбити). Това е първият път на наблюдение на планети в резонанс. „Тези резонанси са изключително крехки“, заявява съавторът на проучването Daniel Fabrycky, доцент от Чикагския университет, катедра по астрономия и астрофизика. „Ако наоколо летяха тела и се удряха едно в друго, те щяха да прекъснат резонанса на планетите.“ Вероятно това се е случило в Слънчевата ни система: четирите газови гиганта са били в резонанс, но в един момент те са  били хвърлени в нови орбити след удари с астероиди, новообразуващи се планети и други отломки във вътрешността на Слънчевата система.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg