Илън Мъск планира да изстреля Falcon Heavy на 6 февруари

Компанията на Илън Мъск, SpaceX, вече няколко пъти пропусна обещаната дата за изстрелване на Falcon Heavy – масивна ракета, предназначена да орбитира около Марс. Сега Мъск се надява, че 27-те двигателя на ракетата могат да я изстрелят на 6 февруари. Това обяви самият той в Twitter: „Планираме да осъществим първото изстрелване на Falcon Heavy на 6 февруари от Комплекс 39А в Космическия център „Кенеди“ (Кейп Канаверал)…“

Постът на Мъск последва този на Крис Гебхарт, автор и редактор в NASASpaceFlight:

Falcon Heavy

 

По-късно, в нов туит, Гебхарт съобщи, че това е най-ранната възможна дата, която също подлежи на промяна. Преди това трябва да бъде изстреляна друга ракета – Falcon 9, датата, за която също може да бъде променена.

След неколкократно отлагане, на 24 януари SpaceX успешно премина първия огневи тест при изстрелването на Falcon Heavy. Ракетата е поставена на стартовата площадка и „вързана“ за кулата. Всички 27 двигателя са включени да работят едновременно (3 ядра от ракети Falcon 9 с по девет двигателя Merlin). Ето и някои други факти за свръхтежката ракета:

Защо има значение?

Falcon Heavy ще стане част от историята на космическите полети. От компанията SpaceX казаха, че ракетата ще може да превозва хора до Марс (въпреки че имат планове да построят друга ракетна система за пътуване до Марс, наречена BFR). Това е и най-мощната ракета, която е в експлоатация в момента, и една от най-мощните, създавани някога.

Колкото по-мощна е ракетата, толкова по-далеч може да стигне, и колкото и да е голям товарът – било то спътник или космически кораб – може да се изпрати в орбита. Това отваря цяла нова гама от бизнес възможности за SpaceX, която води нова ера на космическите полети не само за правителствата, но и за търговските компании.

Какво изпращат в Космоса?

На първата си изпитателна мисия Falcon Heavy ще носи на борда си червената Tesla (TSLA) Roadster от личната колекция на Мъск и от нея ще звучи песента на Дейвид Бауи Space oddity. Когато му зададоха въпрос в Twitter защо иска да хвърли в космоса 100 000 долара, той отговори: „Харесва ми мисълта за кола, която се рее безкрайно в космоса, и може би след милиони години ще бъде открита от извънземна цивилизация.“

https://youtu.be/6vKz48g4xyA

След като ракетата докаже, че може да лети, ще бъде използвана за изпращане на сателити и други товари в орбита. Вече са подписани три споразумения за изпращането на телекомуникационни сателити в орбита – с Arabsat (базирана в Саудитска Арабия), Inmarsat (Британска компания) и Viasat (базирана в Калифорния). Военновъздушните сили на САЩ също планират да я използват, за да изпратят в орбита няколко сателита за прогнозиране на времето.

От SpaceX заявиха още в началото на 2017 г., че вече имат два депозита от космически туристи, желаещи пътуване до Луната.

Колко струва?

Цената на полет с Falcon Heavy е 90 млн. долара, което е с 45 % по-скъпо от Falcon 9 – ракетата, която SpaceX използваха за всяка мисия от 2012 г. насам.

За да намали разходите, SpaceX възнамерява да приземи успешно и трите ракети Falcon 9 на безопасно място, за да използват повторно частите им за бъдещи стартирания. Разбира се, възможността за повторно използване на ракетите ще окаже силно влияние върху цената на следващите излитания.

Билетите за събитието на 6 февруари са от 35 до 195 долара в зависимост от мястото и видимостта. По-скъпите дават и възможност за разходка из Космическия център.

Какво ще стане, ако експлодира?

Ако ракетата експлодира, не само ще има доста пламъци и дим, но ще унищожи червената Тесла, а вероятно и цялата площадка за излитане.

Експлозия на ракети на SpaceX е разрушавала площадката и преди. През септември 2016 г. Falcon 9 спонтанно избухва в пламъци и нанася значителни щети на стартовата площадка на военновъздушната станция Кейп Канаверал.

И ако искате да гледате изстрелването, SpaceX ще го предават на живо тук.

 

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.