Motorola обяви нова концепция за разтегателен смартфон

Motorola обяви нова концепция за разтегателен смартфон с екран, който се разширява и свива с натискане на бутон. Компанията демонстрира устройството на Lenovo Tech World и това е най-пресния пример как технологичните компании експериментират с начини да прокарат високотехнологични модели смартфон.

Какво представлява разтегателния смартфон на Motorola?

Концепцията за сгъваем телефон на Lenovo е 5-инчов екран, който може да се разшири до 6,5 инча, когато е разгънат. Това го прави по-компактен дори от iPhone 13 Mini, когато е в малък режим, и почти със същия размер като iPhone 14 Pro Max, когато е напълно разширен. Компанията все още не планира да пусне устройството, тъй като то е само в етап на концепция.

Съобщението идва, след като Motorola обяви третото поколение Razr в Китай през август. Ветеранът в областта на течовете Еван Блас съобщи в публикация в блога 91Mobiles през май. че Motorola е в ранните етапи на разработването на разтегателен смартфон.

Подходът на Motorola към разтегателните смартфони се различава от някои други концепции, които сме виждали досега. Компании като Samsung и TCL, например, са разработили концептуални устройства с екрани, които се разширяват хоризонтално, а не вертикално, за да превключват между режим на смартфон и таблет. Но със своята концепция Motorola има за цел да предостави смартфон, който може да превключва размерите на екрана в зависимост от ситуацията, вместо да разработва хибрид смартфон-таблет.

Какво предстои?

Вероятно ще мине известно време, преди да можем да си купим сгъваем телефон. Както се случи и със Samsung, които демонстрираха концепции за сгъваеми телефони години преди пристигането на първия Galaxy Fold.

Рос Йънг, съосновател и главен изпълнителен директор на Display Supply Chain Consultants, смята, че разгънатите  телефони могат да се справят с някои от недостатъците на днешните широкоформатни сгъваеми устройства – като линията Galaxy Z Fold.

„Мисля, че концепцията за свиване има голям потенциал да замени това устройство тип книга, защото ще бъде много по-тънко“, каза той в предишно интервю. — „И трябва да е много по-лек.“

Когато беше пуснат през 2019 г., първият сгъваем Razr на Motorola получи много внимание. Но лидер в индустрията за сгъваеми телефони, е Samsung – заема 62% от световния пазар. Huawei е на второ място с 16%, според Counterpoint Research. Същият доклад предполага, че пазарът на сгъваеми телефони ще се разрасне до 73% през 2022 г. Това  показва, че потребителите може да стават все по-възприемчиви към телефони с екрани, които могат да се огъват, сгъват и евентуално да се разгъват.

Ако материалът Ви е харесал, заповядайте да го коментираме в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.