Заглавна картинка на статията "Motorola Moto Z2 Force Edition"

Motorola Moto Z2 Force Edition

Motorola може би вече не е мощният гигант, който беше в миналото с легендарния си модел RAZR, но е рано да отписваме марката от състезанието. Като продължение на миналогодишния модел Moto Z и скорошния Moto Z2 Play, компанията добавя нов модел към гамата си от продукти. Той се нарича Moto Z2 Force Edition.

Moto Z2 Force Edition – логичното попълнение в редиците на Motorola

Moto Z2 Force Edition е флагманът на Motorola през 2017. Ако сте чакали нов модел, към който да прикрепите всичките си Moto Mod аксесоари, то той седи пред вас. Датата, на която моделът ще стъпи на пазара, е 10 август. Цените, обявени от производителя за сега, се отнасят само за САЩ. Срещу 720 щатски долара можете да се сдобиете с най-новото от Motorola.

Снимка на Motorola Moto Z2 Force Edition

Компанията не е правила много промени по Z2 Force Edition. Той е една идея по-дебел от оригиналния Z (който е един от най-тънките модели някога правени), ъглите са по-заоблени и алуминият, от който е направен телефонът, е до 80% по-издръжлив от преди. Това е солиден телефон, който седи добре в ръката ви, но за сега няма нищо по-особено. Дори бюджетните телефони вече се правят от добър алуминии. Както своят предшественик, Z2 Force Edition е устойчив на пръски, но не и на потапяне във вода. Това означава, че няма проблеми в дъжда, но няма да работи под вода като други модели от други марки (здравей Samsung Galaxy S8). От компанията коментираха, че не са фенове на водоустойчивите телефони, тъй като в повечето случаи гаранцията не покрива повреда, причинена от намокряне.

С какво разполага моделът

Телефонът разполага с всичко, което се очаква от флагман през 2017. В него ще намерим:

  • Android 7.1.1 Nougat,
  • процесор Qualcomm Snapdragon 835,
  • 4GB оперативна памет (6GB в международната версия, която вероятно ще видим и у нас),
  • 32GB място за вашите данни (64GB при версията с 6GB оперативна памет),
  • място за карта памет с капацитет до 2TB,
  • 2,730mAh батерия, която поддържа функцията Turbo Charging,
  • поддръжка на Gigabit LTE връзка (която няма да се използва преди операторите да преминат на този стандарт).

Снимка на Motorola Moto Z2 Force Edition

Под екрана ще намерим и бутон, който функционира като сензор за пръстови отпечатъци. Бутонът също ще има допълнителни функции като ще реагира на плъзгане наляво и надясно (за връщане назад или отваряне на приложение). За жалост, няма да видим жак за слушалки, макар много от нас да се надяваха това да се случи. Ще трябва да се примирим с USB-C порта и слушалки с подобен изход.

Екранът

Екранът е 5.5 инчов AMOLED с Quad HD резолюция (2,560 x 1,440). Това, което го отличава от останалите е неговата издръжливост. Motorola използва трета генерация ShatterShield технология, която е представена като „нечуплива и непропуклива“ от производителя. Ако сте виждали телефони с подобна технология от Motorola и начина, по който се представят при удар в бетон, знаете какво да очаквате. ShatterShield е страхотна технология, но не предпазва от драскотини, а само абсорбира удари и предпазва от пропукване.

Камерите

Никой модерен телефон не се класира в очите на потребителя без страхотна камера. Z2 Force Edition има какво да покаже и тук. В издатината си (която стана модерна при повечето производители), телефонът има двойна 12 мегапикселова камера. За разлика от iPhone 7 Plus и OnePlus 5, тук камерата работи по по-различен начин. Вместо да имаме една обикновена леща и една с двойно увеличение, Z2 Force Edition разполага с една цветна и една монохромна (черно-бяла) камера. При заснемане телефонът събира светлината през двете лещи едновременно и сглобява данните. Резултатът е една много ясна и красива снимка. Подобна техника можем да видим при Huawei P10. Задната камера също предлага някои впечатляващи функционалности от гледна точка на софтуера. Ефектите включват замъгляване на фона, различни филтри и всичко това по време на заснемането (вместо преправяне на вече заснета снимка).

Снимка на Motorola Moto Z2 Force Edition

В предната си част телефонът разполага с 5 мегапикселова камера с LED светлина. Тя работи добре и ще удовлетвори нуждите на всеки селфи-маниак.

Какво друго ще видим покрай Z2 Force Edition

Заедно с Z2 Force Edition ще видим и Moto 360 Camera. Това е камера, която заснема 360 градусови снимки и видеа в 4К резолюция и записва 3D звук през това време. Тя ще бъде дори по-удобна за използване от Gear 360. При прикрепване на камерата към телефона, бутонът за заснемане автоматично се появява на екрана. Вече нямаме нужда от допълнителни програми, Bluetooth връзка или прехвърляне на изображенията в картите памет. Всичките 360 градусови снимки се записват в Google Photos.

Снимка на Motorola Moto Z2 Force Edition

Бъдещето на модуларните телефони

Модуларните телефони като Google Project Ara и LG G5 (пускаме сълзичка за този прекрасен телефон) може би не успяха да засилят интереса на потребителя към подобни иновации и технологии, но Motorola продължава да налага подобни неща във флагманите си чрез магнитно закрепване на различните модули. Въпреки всичко, виждаме сигнали, че това може би ще намери своето място на пазара. Телефонът на Andy Rubin също ползва подобна технология. Essential Phone също разполага с магнитни компоненти като 360 градусова камера, които могат лесно да се поставят и махат. Телефонът Hydrogen на компанията RED със своя холографен дисплей също планира да поеме по този път.

За сега модуларните телефони не са напълно мъртви за пазара. Motorola изглежда води в този нишов пазар и се опитва да наложи този стандарт като масов. Надяваме се да видим и други компании да поемат по този път.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.