Най-интересното от Computex 2019

Тази година технологичното събитие се състоя между датите 28.05.2019 – 01.06.2019. Постарахме се да извадим за Вас най-интересното от Computex 2019, където най-известните производители показаха нови технологии, решения и периферни устройства.

През последните няколко години AMD постепенно предизвиква NVIDIA и Intel със своите процесори Ryzen и графични процесори Vega. Компанията показа на какво е способна в Computex 2019. Първо, AMD показа своите нови графични карти от серията Radeon RX5000,  базирани на новата им Navi архитектура. Базиран на 7nm чип, хардуерният гигант обещава, че Radeon RX5000 серията ще има 1,25 пъти по-висока производителност на такт и 1,5 пъти по-висока производителност на ват в сравнение с последните чипове от Vega от последния род. Освен това в сравнение с RTX 2070 на NVidia в играта Strange Brigade, картата на AMD се отличи с 10% по-добри показатели.

Също така, от AMD представиха новата си серия процесори Ryzen 3000, базирана на тяхната архитектура Zen 2. Първоначално гамата ще включва пет нови процесора, като всеки от тях ще предлага по-висока производителност в едноядрен и многоядрен аспект, при намалена консумация на ток. В сравнение с Core i9-9900K на Intel, новият Ryzen 7 3800X се представи доста добре. Още за AMD и Computex 2019 можете да прочетете в предишният ни материал по темата.

Intel показа 10-то поколение и разказа за project Athena

Intel показа новите си чипове от 10-то поколение – Ice Lake, които вече се доставят до производителите. Обхващайки нови процесори Core i3, i5 и i7, 10-то поколение, чиповете разполагат с до четири ядра и осем нишки, заедно с акцент върху подобряване на производителността на задачите с изкуствен интелект и вграденото видео. Новите чипове и с поддръжка на Thunderbolt 3 и Wi-Fi 6, която може да осигури скорост над 1 Gbps.

Intel разкри и първите цели за Project Athena – инициатива, подобна на своя „Ultrabook“ тласък преди години. Целта на Athena е да подтикне партньорите на Intel за иновации в PC пространството с нови форм фактори и функции. Първият кръг от цели Key Experience Indicator (KEI) до голяма степен се съсредоточава върху живота на батерията, като Intel задава очаквания за живота на батерията от над 16 часа и способност на системите да се събуждат за под една секунда. Други цели включват Wi-Fi 6, Gigabit LTE, разпознаване на глас в далечно поле и възможности за бързо зареждане.

Най-интересното от computex 2019 продължава с:

NVidia и програмата RTX Studio

Компанията не само представи нова програма за сертифициране на RTX Studio за лаптопи, но и свали опаковките на нова гама от Quadro RTX графични процесори. Програмата RTX Studio въвежда нова значка за лаптопи, които отговарят на специфичен набор от хардуерни изисквания за захранване на творчески приложения от типа на Adobe, Autodesk и много други. Тези изисквания в момента включват GeForce RTX 2060 графична карта,  16 GB или повече RAM, поне 512 GB място за съхранение, препоръчително е да е SSD, Intel Core i7 и по-мощни процесори.

Освен това лаптопите, сертифицирани от RTX Studio, ще получат достъп до драйверите на NVIDIA Studio, които се тестват с широк спектър от креативни приложения в работните процеси с много приложения, за да се гарантира, че системите остават бързи и стабилни. Всичко това е в допълнение към нова гама мобилни графични чипове Quadro RTX, които внасят новo ниво на изчислителна мощ. В горния край на списъка е Quadro RTX 5000 с 16 GB VRAM, която позволява потребителите да превключват между ресурсоемки приложения с много малко закъснение.

Lenovo и Qualcomm се обединиха за 5G лаптоп

5G зае цялото внимание на тема смартфони и това е готово да се разпростре върху лаптопите от следващата година. Lenovo и Qualcomm се обединиха върху по-ранен прототип на лаптоп с 5G технология за свързаност, който се очаква да започне да се доставя през 2020 г.

Лаптопът наподобява Yoga C630 с по-тънки рамки и подобрен хардуер. Вътре лаптопът се захранва от предстоящия Snapdragon 8cx процесор на Qualcomm и X55 5G модем. Взети заедно, това би трябвало да направи компютъра невероятно бърз, както при скоростта на обработка, така и при свързаността. Прототипът на лаптопа е част от по-продължителното партньорство между Lenovo и Qualcomm, наречено Project Limitless. Очаквайте да видите още от двете компании, както и допълнителни 5G лаптопи през 2020 г.

Lenovo и Qualcomm се обединяват за 5G технология

MSI

MSI донесе много мощни геймърски лаптопи и редизайн на своята серия Titan в GT76 Titan. MSI геймърските лаптопи определено ще бъдат устройства, на които си струва да обърнем внимание тази година. Производителят показа също извита компютърна кутия за геймъри и макар, че вероятно няма да го видим по рафтовете на магазините, определено беше един от най-добрите компoненти в Computex. Видяхме и някои нови RTX оборудвани лаптопи от MSI за софтуера Nvidia RTX Studio, които следва да се представят като едни от най-добрите лаптопи за творците. Разбира се, от MSI не пропуснаха да покажат и нови геймърски дънни платки, монитори, гейминг периферия,  столове, компютърни кутии и още неща, които можете да видите малко по-долу.

Това според нас беше най-интересното от Computex 2019. Повече подробности за събитието можете да намерите на официалната му страница. Бихме очаквали вашите мнения в коментарите тук или  заповядайте в нашата фейсбук група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Денис Саамиев