вегани

Google премахна яйцата от емотиконата със зелена салата заради вегани

Ако досега някои от емотиконите са ви се стрували прекалени, почакайте да прочетете това. Google премахна яйцата от изображението със зелена салата, за да го направи по-привлекателно за вегани. Да, истина е.

Дженифър Даниъл, управител на UX-Art дизайнерския екип в Google, съобщи за тази промяна с публикация в Twitter по-рано миналата седмица. Тогава тя написа: „В Google се води мащабна дискусия за социалното приобщаване и многообразие. Така че ако ви трябват доказателства, че това е приоритет за компанията, вижте тази емотикона. Премахнахме яйцето в Android P beta 2, правейки зелената салата по-привлекателна за хората, избрали вегански режим на хранене“.

Не бива да се изненадвате от това, че стотици или дори хиляди потребители в интернет изразиха истински ужас от промяната. Коментарите по темата включват обяснения за това колко са здравословни или нездравословни яйцата, защо това е обидно за не-веганите и хората, които са алергични към домати например. Бе засегнат и въпроса с глада по света. И изобщо това нововъведение бе посрещното по-скоро на нож, отколкото с одобрение от страна на аудиторията.

По-късно Даниъл поясни, че решението за промяна на емотиконата е да се създаде образ, по-близък до описанието на Unicode: купа със здравословна салата, съдържаща маруля, домат и други продукти като краставица. Това на свой ред доведе до заяждане от няколко души, които отбелязаха, че краставиците изглежда липсват от новите емотикони. (Може би това е за успокоение на онези, които не обичат краставици?)

Абсурд?

Реакцията на производителите на яйца в Обединеното кралство беше остра. „Хората в Google са просто досадни. Ние напълно разбираме, че веганите предпочитат да не ядат яйца, но в Обединеното кралство продажбите на яйца се увеличават постоянно и много хора ги обичат. Изглежда обидно мнозинството да се дискриминира така за сметка на една малка група хора“, посочи говорител на British Egg Information Service.

През април както Google, така и Microsoft последваха стъпките на Apple, Samsung и Twitter, като си смениха пистолетите с емотикони на водни пистолети. Тази стъпка бе провокирана от идеята, че подобни изображения насърчават насилието.

Много от другите емотикони на Google ще получат и някои незначителни козметични промени. Дженифър Даниъл показа как козата вече не прилича на човек, костенурката не изглежда като купчина от камъни и други.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.