Microsoft Discord Сделка Заглавно изображение

Microsoft води преговори за придобиване на Discord

Сделката между Microsoft и популярната сред геймърите компания за социални медии Discord може да надхвърли 10 милиарда долара. Проведените преговори са предварителни, като на този етап не е постигнато споразумение. Макар новината да се посреща с голям интерес, в нея няма нищо фрапиращо. По време на пандемията нишата на видеоигрите процъфтява. Същият успех спохожда и Discord. Microsoft от своя страна използва световната пандемия, за да се разшири и утвърди в бизнеса с видеоигри.

Кои компании станаха част от Microsoft напоследък

Много от придобивките на Microsoft през последните години са фокусирани върху онлайн общности. Сред тях са LinkedIn, GitHub и разработчика на игри, създал Minecraft. Миналото лято Microsoft проведе преговори за закупуване на видео приложението TikTok, но те не се увенчаха с успех. През септември Microsoft придоби срещу 7 млрд. долара ZeniMax Media.

Discord може да се похвали с над 100 милиона активни потребители месечно. Популярността му се увеличи особено много по време на пандемията. Потребителите използват услугата, за да разговарят помежду си, докато играят игри. Базираната в Сан Франциско компания е успяла да набере финансиране от близо 600 милиона долара през 2014 г. През годините тя е провела предварителни преговори за сделки с различни компании.

Оценената през декември на 7 млрд долара Discord, този месец нае първия си финансов директор. Тази стъпка е знак, че компанията може би се подготвя за първоначално публично предлагане.

Към настоящия момент говорителите на Microsoft и Discord отказват коментар. По-рано VentureBeat съобщи, че Discord води преговори за сделка, а Bloomberg съобщава за участието на Microsoft.

Не отдавна Microsoft заяви, че желае да улесни хората да играят игри – у дома на своите конзоли Xbox или в движение на телефоните си. През последните три месеца на 2020 г. игралният бизнес на компанията достигна приходи от 5 милиарда долара за първи път, след пускането на новите конзоли Xbox.

Как се появи Discord

Discord е основан през 2015 г. от Jason Citron и Stan Vishnevskiy, програмисти и предприемачи. Приложението, което позволява на хората да създават частни сървъри – по същество малки общности – разполага с опции за аудио, текст и видео чат.

Миналата година Discord обяви плановете си за разширяване и по-мащабна употреба. Впоследствие услугата е използвана за провеждане на онлайн учебни часове и организиране на събития като протестите на Black Lives Matter.

Миналата година приходите на компанията са надхвърлили 100 милиона долара. Те идват от абонаменти за премиум версия на услугата.

Ако желаете да коментираме материала, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg