Microsoft вгражда Bash Shell в Windows 10

Разработчиците ще пишат .sh скриптове директно в Windows

Носим ви една гореща новина от Microsoft Build, за която най-вероятно все още не сте чули. Само преди няколко дни Microsoft обяви, че вгражда Bash shell от GNU в своята Windows операционна система. Bash (Born Against Shell) дълго време бе стандарт за OS X и за много Linux дистрибуции, докато стандартният терминал за разработчици в Windows оставаше PowerShell на Microsoft.

По-важното, което всъщност вграждането на shell в Windows носи на разработчиците е, че те ще могат да пишат своите .sh скриптове директно в Windows (или да ги поправят с Emacs). Microsoft отбеляза, че това нововъведение ще работи чрез нова Linux подсистема в Windows 10, която Microsoft разработи заедно с Canonical.

„Естествените възможности на една цялостна Ubuntu среда в Windows, която не изисква виртуализация или емулация, представляват важно събитие. То очертава границите на интересно споразумение и е врата към пленителна, непозната територия. Това каза в своето изявление Марк Шатълуърт, основателят на Canonical. – В нашето приключение, чиято цел е да се разпространи свободният софтуер до възможно най-голям брой потребители, това не бе момент, който бихме могли да предвидим. Независимо от това, ние сме щастливи да застанем зад Ubuntu, заради Windows. Съпричастни сме към нуждите на Windows разработчиците, които си служат с Linux по този невероятен нов начин. Вълнуваме се от възможностите, приветствани от неочаквания развой на събитията.“

Bash shell ще бъде включен в Windows, като част от лятната ежегодна актуализация на операционната система.

Microsoft пуснаха много обширно видео, което покрива задълбочено всички въпроси около Bash shell. То е вградено в статията и би трябвало да отговори на почти всеки въпрос, който ви изникне в главата.

Остава да видим колко далече ще стигне Microsoft с OneGet. Дали това ще бъде само някакъв инструмент за изперкали администратори, или пък ще доведе до революция в Windows приложенията? OneGet със сигурност може да бъде нов начин Microsoft да предложи десктоп приложения чрез Windows Store (в момента можете да инсталирате само Metro приложения). Може би следващата година по това време ще можете да отворите PowerShell и да напишете Install-Package Photoshop или Update-Package Windows 10.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg