Windows 10 ще предупреждава за влошено здраве на SSD

Windows 10 ще предупреждава за влошено здраве на SSD дисковете

Insider Preview Build 20226 добавя отлична функция към операционната система: Windows 10 ще предупреждава за влошено здраве на SSD

Този вид предупреждение може да спести на потребителите много душевна болка. SSD устройствата може да нямат движещите се части, които имат магнитните въртящи се устройства, но все пак могат да дефектират. При това отведнъж и без почти никакви признаци за това.

От публикацията в блога на Microsoft става ясно, че Windows 10 ще предупреждава за влошено здраве на SSD, като функцията ще поддържа само NVMe устройства. Вероятно потребителите с по-стари SSD вариации ще останат разочаровани. Ето и съобщението, което никой не желае да вижда:

Windows 10 ще предупреждава за влошено здраве на SSD

Microsoft дава пример как изглежда новата страница на Drive Health. Тя е достъпна в Build 20226, като отидете до Settings -> System -> Storage -> Manage disks and volumes -> Properties. Ако устройството ви се е повредило, ще видите нещо като това по-долу.

Към момента няма никаква конкретика относно новата функция

Тази функционалност изглежда добре, но вземайки количеството информация, която всеки диск събира в своя SMART, може и повече. Би било полезно да се разгледа съдържанието на „Разширени свойства на диска“ и „Щракнете тук за повече информация“. Интересно е по-конкретно дали Windows 10 предоставя някаква подробна информация под формата на SMART кодове. Също така би било хубаво потребителите да знаят какви видове грешки задействат сензора и дали той прави разлика между видовете грешки, които могат да бъдат признак за нормално стареене на устройството и повредите извън тях.

Засега изглежда, че Microsoft не е публикувал никакви подробности относно начина на работа на функцията. Надяваме се да получим тази информация скоро. От години наблюдаваме по-тясно сближаване между процесора и операционната система, като част от усъвършенстваните техники за управление на захранването, използвани от AMD и Intel. Интересно е да видим как Microsoft добавя някаква диагностична поддръжка за SSD дискове директно в Windows и повдига въпроса какви други интересни опции за поддръжка може да добави компанията в бъдеще.

Други интересни опции, които искаме да видим в Windows

Няма причина Windows да не може да поддържа отчитане от различни термометри през лаптоп или да дава на потребителите известен контрол върху скоростта и настройките на вентилатора в операционната система. Обикновено тези видове функции често се предоставят от OEM. Често самите помощни програми разширяват значението на „добавена стойност“ до точката на прекъсване, което е изискан начин да се каже, че няма да имаме нищо против, ако Microsoft добави повече контроли за вентилатори и данни за температурата на компонентите на ниско ниво към Windows 10.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg