Грешката APC_INDEX_MISMATCH Заглавно изображение

Microsoft пусна корекция за грешката “APC_INDEX_MISMATCH” в Windows 10 BSOD

Оказа се, че кумулативните актуализации на Windows 10 от март 2021 г. причиняват сериозни проблеми при някои компютри. Все още не е ясно в каква степен са разпространени тези бъгове. Те са докладвани от потребители на Windows 10 и Windows Server. Оплакванията са за срив в устройствата и код за грешка APC_INDEX_MISMATCH.

Освен за сините екрани, потребителите съобщиха още и че техните принтери не отпечатват изцяло зададените страници. Очевидно има някакъв проблем със съвместимостта в кумулативните актуализации от март. Доскоро не беше ясно откъде идва проблемът.

Говорител на Microsoft потвърди, че компанията е наясно с проблемите със „син екран на смъртта“, причинени от следните кумулативни актуализации:

В тези кумулативни актуализации има тревожна грешка „APC_INDEX_MISMATCH“ и „win32kfull.sys“ и син екран на смъртта.

Как да проверим типа на драйвера си?

Microsoft отбеляза, че грешката засяга само устройства с драйвери за принтер тип 3. Microsoft препоръчва преди да приложите кумулативните актуализации да проверите типа на вашия драйвер за принтер:

 1. Отворете Windows Search.
 2. Въведете printmanagement.msc.
  В прозореца за управление на печат разгънете сървърите за печат.
  Кликнете върху „име на компютъра“.
  Изберете Принтери, за да видите типа драйвер за инсталирани драйвери.
 3. Преди да изпълните горните стъпки, трябва да имате активирана „Конзола за управление на печат“ (Print Management Console) в Windows 10. За да активирате конзолата, потърсете „управление на незадължителни функции“ (manage optional features) в Windows Search. На екрана с незадължителни функции кликнете върху „Добавяне на функция“ и активирайте конзолата за управление на печат.
 4. Ако видите драйвери за принтер тип 3 в конзолата за управление на печат, трябва или да пропуснете актуализацията, или да сте наясно за вероятността да видите син екран.

Как да заобиколите грешката APC_INDEX_MISMATCH

Ако вече използвате най-новата кумулативна актуализация и имате проблем със синия екран, Microsoft препоръчва да изпълните следните стъпки:

 1. Отворете Command Prompt (elevated)
 2. Изпълнете следната команда, след като замените “KX driver for Universal printing” с името на вашия принтер:
rundll32 printui.dll,PrintUIEntry /Xg /n “KX driver for Universal printing”

3.Горната команда ще отвори диалоговия прозорец на потребителския интерфейс на принтера. В полето на атрибута, ако не пише „директно“, изпълнете следната команда, за да активирате ръчния директен печат:

rundll32 printui.dll,PrintUIEntry /Xs /n "KX driver for Universal printing" attributes +direct

4. Затворете интерфейса за печат и командния ред.

Microsoft потвърди, че работи по друга актуализация и решението ще бъде достъпно идната седмица.

Корекция за APC_INDEX_MISMATCH win32kfull.sys BSOD

Microsoft спази думата си, пускайки кумулативни актуализации за корекция, но те не обхващат всички версии. Спешната актуализация могат да получат само засегнатите и поддържани версии – Windows 10 версия 20H2, версия 2004, версия 1909, версия 1809 и версия 1803.

Ако използвате една от поддържаните версии на Windows, които имат сини екрани след скорошни корекции, можете да се сдобиете с актуалната корекция, като изпълните следните стъпки:

 1. Отворете Настройки и се насочете към страницата на Windows Update.
 2. Проверете за актуализации.
 3. Кликнете върху опцията Изтегляне и инсталиране в раздела за актуализации на качеството.

Ако не искате да приложите актуалната корекция, можете просто да деинсталирате актуализациите от март, които причиняват проблема или да изчакате до втората седмица на април за следващите актуализации, съдържащи същата корекция.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg