Microsot обяви Край на Internet Explorer

Microsoft обяви край на Internet Explorer след 25 години съществуване

Популярността на браузъра, който някога се използваше от 95% от онлайн потребителите, намаля след пускането на Mozilla Firefox и Google Chrome. Официално обявеният край на Internet Explorer можеше да се предположи от години

Microsoft обяви, че ще прекрати поддръжката за Internet Explorer 11 във всички свои приложения и услуги на Microsoft 365 като Office 365, OneDrive, Outlook и други на 17 август 2021 г. Отделно от това, компанията обяви, че по-рано тази година ще прекрати поддръжката за Internet Explorer 11 с уеб приложението си на Microsoft Teams на 30 ноември 2020 г.

Официален край на Internet Explorer

След тези дати потребителите или ще срещат проблеми, когато използват приложения и услуги в браузъра, или няма да могат да ги свържат изцяло.

Малко предистория

След излизането си през 1995 г. Internet Explorer бързо се превърна в най-използваният браузър с дял на потребление от 95% , но до 2003 г. След това всичко се промени.

Настъпващият край на Internet Explorer се вижда все по-ясно от няколко години насам. Началото на края му започна с излизането на Mozilla Firefox през 2004 г., а следващият голям удар дойде през 2008 година, когато излезе и Google Chrome.

През 2015 г. Microsoft обяви, че Microsoft Edge ще замени браузъра на Windows. На следващата година Internet Explorer беше детрониран като най-използван браузър, а челно място зае Google Chrome.

Оттук нататък?

Ще отнеме известно време на корпоративните потребители на Internet Explorer 11 да преминат към нов браузър. За да улесни прехода, Microsoft добави нов наследствен режим на Internet Explorer в новия браузър Microsoft Edge, базиран на Chromium. Това ще позволи на корпоративните клиенти да имат достъп до стари сайтове, специално създадени за Internet Explorer, докато компанията напълно реши да прекрати поддръжката за Internet Explorer 11 в рамките на Windows 10.

Освен всичко това, компанията също така обяви, че ще отпадне поддръжката на съществуващата наследена версия на Microsoft Edge на 9 март 2021 г. След планираната дата Microsoft няма да пуска актуализации за сигурност на браузъра.

Microsoft се опитва да натисне потребителите на Windows 10 да използват новия браузър Edge, базиран на Chromium. Компанията направи изявление, според което всички бъдещи актуализации на функциите на Windows ще включват новия браузър Edge. Chromium е двигателят, който Microsoft използва сега, за да стартира своя браузър Edge. Той е разработен от Google и е негова собственост.

Припомняме, че Microsoft за първи път представи новия си браузър Edge през 2015 г. Той трябваше да стане по-популярен от предшественика си и да се превърне в логичен край на Internet Explorer. С него компанията успя да постигне успех от страна на потребителите на бизнеса. Корпоративните клиенти обаче не се прехвърлиха към новия браузър, тъй като трябваше да изградят нова цифрова инфраструктура за него. Поради това Microsoft етикетира Internet Explorer като „решение за съвместимост“, а не като уеб браузър.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg