Новия Microsoft Edge ще бъде базиран на Chrome.

Новият Microsoft Edge се очаква на 15.01.2020 г.

Използвате ли редовно Edge? И колко от вас, които отговориха с „да“, са доволни? Мнозинството от потребители все още предпочитат Google Chrome, Firefox и Opera. Може би това ще се промени скоро, с обявяването на новия Microsoft Edge за 15-ти януари 2020 г.

Най-добрият браузър

Новия Microsoft Edge ще бъде базиран на Chromium
Изображение: https://www.omgubuntu.co.uk/

Това твърди Micorosoft за бъдещия Edge, който най-сетне ще бъде базиран на Chromium. За интересуващите се, това е същата основа, върху която е изграден и Chrome. Chromium е open-source платформа, която дава възможност на разработчиците да изградят собствени продукти. Освен Chrome, Opera също е базирана на този код.

Очевидно е, че с подобен ход Microsoft рискува да покаже на света, че тяхното сътворение е било провал. В случая има много по-важни неща, защото Microsoft научи повече от провала си, отколкото можеше да научи от един евентуален успех. Основното предимство се крие във факта, че така или иначе много сайтове са добре оптимизирани за Chrome. Microsoft могат да се възползват от тази даденост, без реално да съперничат с Google за оптимизиране.

Microsoft Edge – допълнителна информация

Новият Microsoft Edge
Новото лого на Microsoft Edge.

Базираният на Chromium Edge ще използва Blink енджина, върху който е изграден и Google Chrome. Както казахме, това идва със своите предимства откъм готовност за посрещане на широко разпространени уеб стандарти, но има и определени недостатъци. Някои от основните предимства на оригиналния Edge ще отпаднат. Такива са:

  • заделяне и запазване на група отворени табове
  • Fluent Design визията
  • водене на записки директно върху дадена страница или отворен в браузъра файл и др.

Това не означава, че ще изчезнат завинаги – във всеки един момент могат да бъдат реконструирани в съгласие с новия енджин, но това може да отнеме време. Също така няма гаранция, че браузърът ще работи по същия безпролемен начин, или пък няма да изисква твърде много ресурси от машината. В този ред на мисли, компанията са предвидили поддръжка от страна всички машини, на които е най-възможно да има инсталиран Edge:

  • Windows 7, 8 и 10
  • macOS

Във всеки случай, всяка промяна крие затруднения, но не можем да скрием радостта си, че тестовата фаза на новия Microsoft Edge най-сетне приключва. Все пак започнаха да го разработват миналата година. А вие бихте ли си свалили новата версия на Edge? Споделете долу в коментарите или в групата ни – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.