Bill Gates Windows 95

Windows 95 стана на 25 години

Windows 95 излезе на 24-ти август 1995 година

Преди двадесет и пет години на този ден хората се нареждаха в CompUSA или Best Buy в полунощ. Причината не бе нито нова серия от поредицата на Call of Duty, нито последния iPod или какъвто и да е друг хардуе. Опашките се виеха заради Windows 95.

Windows 95

Операционната система на Microsoft излезе на 24 август 1995 г. Тя беше дълго чакана. На подиума известният американски водещ Jay Leno помагаше на съоснователя на Microsoft Bill Gates с много шеги. Целият екип, разработил софтуера, бе поканен на сцената. Това беше голям ден за Microsoft. В тази версия бе внедрен за пръв път използваният до днес Start бутон. Операционната система беше толкова популярна, че през първите пет седмици от нея бяха продадени 7 милиона копия.

Хардуерът и софтуерът от онези времена

Далеч от всички фанфари около старта, компютърните маниаци избираха между Pentium или 486 процесори, IDE или SCSI твърди дискове, двускоростни CD-ROM и аудиокарти Sound Blaster, за да изстискат най-доброто от Windows 95. Microsoft добави много функции, но най-значимата беше нов бутон „Старт“, меню и лента със задачи, което улесни значително откриването на приложения и навигарането в операционната система. Подобренията в мултитаскинга и графичният интерфейс бяха голям скок от Windows 3.1 и дните на MS-DOS, но интерфейсът беше по-скоро подобен за потребителите на Macintosh и OS / 2 по това време.

Освен 32-битова ОС, важно допълнение беше поддръжката на дълги имена на файлове до 250 знака. Това звучи като основна функция през 2020г., но по онова време Windows 95 направи именуването на документите много по-лесно. Друга голяма особеност беше въвеждането на Plug and Play за автоматично откриване и инсталиране на хардуер. Въпреки че процесът на Plug and Play беше значително подобрен в по-новите издания, внедряването при Windows 95 често се наричаше Plug and Pray, благодарение на често ненадеждния процес на инсталиране на устройство, довел до конфликти в IRQ и много забавления с драйвери.

MSN и Microsoft Plis!

Microsoft имаше други също толкова амбициозни планове за Windows 95. Пристигна ново приложение на Microsoft Network (MSN) в комплект с видна икона на работния плот. MSN е проектиран да осигури достъп до електронна поща, чат стаи, групи за новини и първите начални страници на WWW чрез комутируема връзка. Microsoft начисляваше месечна такса за достъп до MSN и ако го използвате повече от три часа на месец, имаше допълнителни такси.

MSN Windows 95

Microsoft представи и първата си идея за синхронизиране на данни между няколко машини в Windows 95. My Briefcase имаше за цел да синхронизира файлове между лаптоп и настолна машина. В съвременните версии на Windows всичко е захранвано от облак, благодарение на услугата за съхранение OneDrive на Microsoft. Microsoft дори въведе поддръжка на потребителски профили в Windows 95, за да позволи на няколко членове на семейството да влизат и да имат свои собствени отделни профили с връзки и приложения. Ако екстрите не Ви стигаха, можехте да закупите Microsoft Plus! за Windows 95 по това време. Тази версия включваше Internet Jumpstart Kit (ранна версия на Internet Explorer), поддръжка на теми и редица системни програми. Последвалите актуализации на Windows 95 също въведоха нови функции.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg