Тест Дъх Рак

Израелско изобретение открива рак по дъха на човек

Древногръцките лекари са казали, че нашият дъх е индикатор за здравето ни. Изследователи от Израелския технологичен институт пък доказват колко прави са били древните гърци.

Учените са разработили устройство, което използва наночастици, за да идентифицира по дъха на човек 17 различни заболявания. Сред тях са ракът на белите дробове и паркинсон. Все още машината не е достатъчно точна, за да поставя реални клинични диагнози.  Тя обаче работи идеално за бърз неинвазивен преглед, който може да хване заболяванията в ранен етап.

Екипът е тествал дихателни проби от над 1400 пациенти. Така той е идентифицирал 13 химикала, които се отделят при 8 вида рак, болест на Крон, болест на Паркинсон, белодробна хипертония и други заболявания. Всяко от тези летливи органични съединения присъства в различни количества, като образува отличителни „пръстови отпечатъци“ за всяка болест. „Тези миризми, които са като подписи, ни дават възможност да идентифицираме заболяванията, използвайки технологията, която разработихме“, казва водещият изследването учен професор Hossam Haick.

Изкуствен интелект, златни и карбонови наночастици откриват болестите

За да установи присъствието и съотношението на химичните вещества и препарати, екипът е създал система с изкуствен интелект, наречена Na-Nose. Тя използва специфични сензори, част от които са изработени от златни наночастици, а други – от карбонови нанотръби. Тези чудати сензори долавят различните съединения. След като ги прихванат, данните се анализират от системата с изкуствен интелект. Тя взема предвид възрастта, пола и други фактори, а диагнозата, която поставя, има 86% точност.

Този процент не е достатъчен за клинична диагноза. Все пак той може да се използва за рутинен тест за улов на заболявания в ранните им фази, докато те са много по-лесно лечими. Например при рак на белия дроб, хванат в ранна фаза, вероятността пациентът да се излекува варира между 10 и 70 процента. Иновативната диагностика може да се използва и за пациенти, които все още не са болни, но са с по-висок риск да се разболеят. Най-големият плюс на тази технология е, че при нея пациентът не е подложен на инвазивни и неприятни процедури. Тя е безопасна и прегледите могат да се правят при необходимост многократно.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg