полицейските светлини и сирени

История на полицейските светлини и сирени

Обикновено създавайки някакво напрежение сред минувачите, това ужасно дуо всъщност е най-лесният начин да информират всички, че полицаите са наоколо и те ще се погрижат за всичко. Разбира се, полицейските светлини и сирени могат да се предлагат в различни форми и звуци в много страни по света, понякога поради технологията, която правоприлагащите органи използват или може би поради законодателството.

Например, някои страни използват синьо и червено като два основни цвята за светлините, монтирани на полицейски коли, докато други разчитат на синьо за сигнализиране на извънредна ситуация. В Азия, от друга страна, преобладаващият цвят е червеният.

Що се отнася до формата им, тя зависи от редица фактори.

полицейските светлини и сирени

Въпреки че повечето държави вече са възприели добре познатите светлинни ленти, има някои държави по света, които все още използват старомодния фар. Въпреки че е доста ясно, че светлинната лента е много по-ефективна от традиционния си предшественик…

Сега е доста очевидно, че полицейските светлини и сирени са двете основни неща, които помагат на полицейските служители да се отделят от тълпата и по този начин ги оставят да работят. Някога обаче тези две безвредни „оръжия“ са били по-малко ефективни, но само защото технологията зад тях е била много различна. Така че нека отворим учебника по история и да видим начина, по който са се подобрили с течение на времето.

Полицейските светлини

В днешно време има много системи за аварийно осветление, които се използват по целия свят и няма да говорим за всяка от тях, така че нека просто се съсредоточим върху техните корени.

Полицейските светлини съществуват от известно време и въпреки че най-често срещаният тип днес е така наречената светлинна лента, преди цялата система е била много по-проста. През 1940 г. полицейските управления използват само една сигнална лампа, за да привлекат вниманието на всички и да ги уведомят, че приближава служебно превозно средство. Точно както се случва днес, когато светлината е включена, другите шофьори (ако има такива, предвид стойностите на трафика по това време) трябва да освободят пътя и по този начин да позволят на полицията да премине безопасно.

полицейските светлини и сирени

Използването на този вид технология има множество предимства. Разбира се, закупуването на един фар е било много по-достъпно от инвестирането в по-сложни решения. Плюс това, тъй като колите не са били толкова бързи по това време, въздушното съпротивление, с което трябва да се сблъска такъв фар, е доста ниско, което означава, че може да служи много добре на предназначението си.

Но времето минава и правоприлагащите органи търсят по-напреднали и, което е изключително важно, по-ефективни технологии. Единичният фар се превръща в система за магнитно монтиране, която позволява използване в движение и която на свой ред е заменена от светлинни ленти в пълен размер с множество светлини.

Технологиите се развиват

Това, което виждате днес, е това, което може да се нарече модерна светлинна лента, която по същество е съвременна интерпретация на традиционната светлинна лента, въведена в началото на 90-те години. Разбира се, цялата технология е много по-сложна и включва, наред с други, стробоскопи, светодиоди за по-голяма ефективност и по-малко енергия, мигащи светлини и много други.

Очевидно цветовете на полицейските светлини могат да варират според държавата и правоприлагащата организация, която притежава превозните средства. Докато в Съединените щати повечето светлини са червени и сини, на други континенти полицията може да се придържа само към синьото, но това също зависи от няколко фактора. Някои други превозни средства за спешна помощ също използват само синьо или червено.

Но как така използват синьо и/или червено? Това всъщност е добър въпрос. И колкото и да се стремим, точен отговор на този въпрос няма.

И все пак, това, което изглежда най-правдоподобното обяснение, се отнася до цветната слепота. Хората, страдащи от син далтонизъм, могат безпроблемно да различават червените елементи и обратното. Двата цвята са в различен спектър, когато става въпрос за тази неспособност и плюс, те могат лесно да се наблюдават през нощта.

Въпреки че всички сме съгласни, че полицейската светлина е доста лесна за забелязване, властите трябвало да се сблъскат с критики, идващи от много организации по света. Стробоскопите могат много добре да предизвикат припадъци, ако минувачите страдат от фоточувствителна епилепсия, така че производителите трябва да модифицират своите технологии, за да отговарят на новите изисквания. Докато някои светлини вътрешно мигат около 10 пъти в секунда, британските институти твърдят, че са необходими максимум 5 мигания в секунда, за да се предпазят 95 процента от епилептиците в безопасност.

Полицейските сирени

В сравнение с полицейските светлини, сирените може да са по-малко ефективни, най-вече защото генерират звук, който може лесно да бъде заглушен от всякакви други околни звуци, включително силна музика, която водачът може да слуша.

Все пак трябва да се спомене един интересен факт за сирените. Терминът „сирена“ е бил използван в гръцката митология, където е имал същото значение като „русалка“, само че е представлявал същото нещо, което сме виждали в последното продължение на „Карибски пирати“: опасно изкушение.

Сирените обаче са оживени през 1790 г. от Джон Робинсън в Шотландия и въпреки че сега има множество приложения, първоначално е предназначено да служи като музикален инструмент. Разбира се, първоначалният дизайн е доста елементарен, така че първата сирена не е била нищо повече от пневматична тръба с два диска.

Принципът зад тази „иновация“ е много прост: единият диск се върти, другият е неподвижен, така че въздухът от пневматичната тръба създава известния звук, който всички сме чували, поради смущенията, които възникват във въздушния поток.

Разбира се, първите проекти са доста обезпокоителни, най-вече защото инсталирането на стандартна сирена на кола я прави по-тежка. Очевидно аеродинамиката не е била особен проблем по онова време, но все още е проблем за полицейските коли, които са ги възприели в началото на 20-те години на миналия век и трябва да се движат възможно най-бързо.

С течение на времето автомобилната индустрия и всички други области се развиха с много бързи темпове, което означава, че полицейските коли получиха много по-ефективно оборудване.

Първите сирени бяха заменени с по-нови технологии, включително настоящата електронна сирена, която издава много повече шум и по този начин помага на полицаите да бъдат забелязани много по-лесно.

Кога се появяват първите полицейски сирени?

Първите електронни полицейски сирени се появяват през 60-те години на миналия век и в сравнение с предшествениците си използват модулатори, осцилатори и усилвател. Точно както се очаква, звукът се предава към високоговорител, който е монтиран на покрива и по този начин увеличава общата ефективност на цялата система.

Електронните сирени не само идват с повишена ефективност, но също така позволяват на службите за спешна помощ да създават различни модели, като по този начин помагат на шофьорите и пешеходците да направят разликата между полицейска кола, линейка или пожарна кола.

Първоначално сирената е била музикален инструмент, произвеждащ музикални тонове, особено при акустични изследвания чрез бързо прекъсване на поток от въздух, пара или течност от перфориран въртящ се диск. Далеч от днешните полицейски сирени. През 1891 г. подобрена сирена е способна да издава силни звуци дори под вода. Именно тази характеристика вдъхновява името, базирано на сирените от гръцката митология. Преди сирената колите за спешна помощ са разчитали на звънци, за да предупреждават обществеността. За да се увеличи силата на звука, генериран от сирените, към устройството е бил монтиран клаксон, който превръща високия тон от сирената в нискочестотен силен шум, който може да се чуе много по-далеч.

През 70-те години на миналия век превозните средства за спешна помощ използват сирени, включително полицейски сирени. Въпреки това, сирените са били използвани и по време на война, за да предупреждават войниците и гражданите за различни опасности.

Съвременните сирени

Съвременните сирени, използвани от службите за първа помощ, са изминали дълъг път от сирените в миналото. Тези високотехнологични устройства включват високоговорители, усилвател, генератори на тонове, способни да генерират различни тонове, които да се използват за конкретни случаи, и контролна кутия, която дава контрол на една ръка разстояние в бързо движещо се превозно средство. Тоновете на полицейските сирени, съчетани със системите за аварийно осветление на превозно средство за първа помощ, незабавно предупреждават или алармират обществеността като цяло.

Споделете с нас Вашите коментари и впечатления в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.