Химичният елемент Фосфор - дневна доза

Фосфор – философският камък в периодичната система

Знаете ли, че… Елементът фосфор е бил открит и добавен в периодичната система в прословутото търсене на философският камък, чиито предполагаеми свойства включват превръщането на метал в злато.

Неуспешният немски физик и алхимик Хенниг Бранд дестилирал пенеща се субстанция в жълт или черен цвят, в зависимост от приготвянето. Нарекъл го „студен огън“ заради това, че, подобно на чудо, светел в тъмното – от там и името му. Думата Phosphoros от гръцки език значи „носи светлина“. При нанасяне по тялото, според поразените наблюдатели, фигурата на човек светела „като на Мойсей, когато слязъл от планината Синай“.

Робърт Бойл, един от откривателите на елемента фосфор

Робърт Бойл, бащата на съвременната химия, не бил впечатлен от това колко безобидно изглеждало веществото. Загадката, подобна на библейско чудо, скоро била разрешена. Един от доверените хора на Брандт споделил на Бойл, че основната съставка е нещо, което „е принадлежало на Тялото на Човека“. Той бързо се досетил, че студеният огън, с който се натривали хората, е преработена урина. В Англия започнал да го произвежда в по-чиста и по-солидна форма, която се оказала леснозапалима. Новото свойство на елемента накарало Робърт Бойл да се замисли дали може да използва фосфор като барут.

Фосфорната индустрия се разраснала неимоверно много през 18. век, основно защото лекарите смятали, че има лечителна способност. През 19. век производителите на кибрит установили, че дървените клечки, потопени във фосфор, са по-безопасни от предшестващите ги потопени в сяра клечки кибрит. Не след дълго започва лесното извличане на фосфор в по-големи количества, което води до развитието на експлозиви на такава основа.

През Втората световна война, в една грозна шега на съдбата, Хамбург, родният град на Брандт, бива разрушен от съюзнически бомбардировачи с фосфорни боеприпаси.

Свали като WallPaper (Full HD).

За още интересни дискусии, присъединете се в Технологичното общество на България. Очакваме Ви!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иванина Минкова

Вярваща в бога на постоянните въпроси и отговори, аз съм на кръстоносен поход за добавената стойност и любимият ми въпрос-оръжие е "Защо". За да отговоря на него за себе си и за всички останали, се обърнах към четенето и писането. Ето ме днес, copy, content и creative writer, за когото знанието никога не е достатъчно.