Първите чипове на Intel с RX Vega видео процесор от AMD

Още една любопитна новина от изложението CES в Лас Вегас е, че първата партида с най-мощните и бързи мобилни процесори на Intel H-series включват и модул RX Vega M на AMD. Това означава, че 8-то поколение процесорни чипове, които обикновено се комбинират с външни видео карти като NVIDIA GTX 10-та серия, сега за първи път имат поръчково решение „all-in-one“ Intel с RX Vega.

картинно описание на останалите технологии внедрени в новите чипове на Intel с RX Vega

характеристики на чиповете с i5, i7 на Intel с RX Vega

Intel с RX Vega видео, но не е само 1 комбинация

На разположение са 2 варианта от новите продукти – едните съдържат RX Vega M GL и са предназначени за лаптопи, а другите комбинират Intel с RX Vega M GH. Последното означава, че ще го видим като част от малки настолни устройства, като новата NUC машина на Intel. Естествено, GL вариантът има по-малка скорост на работа и по-слаб графичен хардуер, отколкото по-мощния му събрат. Работи с честоти от 931 MHz и 1011 MHz и има 20 изчислителни устройства. 26-те изчислителни ядра на GH пък имат работна честота от 1063 до 1190 MHz. И за да няма неадекватни спецификации, комбинациите на процесор и видео са Core i5 с GL, i5 с GH и i7 с GH.

характеристики на чиповете с i7 на Intel с RM Vega M GH

В лаптопите с Intel с RX Vega M GL модул можете да очаквате скорости около 1.4 пъти по-бързи от тези на NVIDIA GTX 1050, докато играете Hitman например. А с още по-бързата видео карта в GH модула си осигурявате до 10% по-бърза работа от видеокартата NVIDIA’s GTX 1060, работещи на машина със 7-мо поколение Core процесор. Обобщението на това е, че в повечето модерни игри ще виждате плавни 60 кадъра в секунда при резолюция 1080p на високи настройки на графиката. Това не звучи като голямо постижение за една външна видео карта, но за видео процесор, вграден към централния процесор, си е достойно постижение.

отражение на новите технологии при чипа на Intel с RX Vega по отношение на лаптопите

Подробните хардуерни спецификации разкриват, че:

От Intel са създали уникален специализиран чип, в който да пасне RX Vega M. Той е по-широк от досегашните продукти от този вид, защото помества и 8-то поколение централен процесор от серията Core, както и видео процесора на AMD, а и има място и за 4 GB HBM2. Фокусът пада върху технологията на вградената връзка между паметта и RX Vega M. Методът на високоскоростна връзка на различни типове чипове на една печатна платка подсигурява, че няма да има никакви забавяния при размяната на данни между видеото и паметта. В допълнение, Intel използват 8 ленти на PCI-Express 3-то поколение, за да свържат видеокартата с техния централен процесор.

описание на хардуерната иновация използвана при новите чипове - нов тип бърза връзка между отделните модули в чиповете Intel с RX Vega

Информация за процесорната част на чипа

Работната им честота е между 2.8 и 3.8 GHz за модела i5-8305G. А най-производителният достига от 3.1 до 4.2 GHz при процесор i7-8809G. Всеки един предлага 4 ядра и 8 нишки. Учудващото тук е, че ще може да overclock-ваме процесора, видеото и модулите на паметта. Другото изключително любопитно е, че в чипа ще има и вградено видео от Intel – HD 630 Graphics. То ще ни пести енергия, когато не ни трябват 3D възможностите на AMD хардуера.

В заключителни думи, нека споменем и допълнителните възможности, характерни за новите „франкен-чипове“:

  • лаптоп с такъв чип би тежал около 2,1 кг и с дебелина от 17 мм. В същото време би издържал 9.3 часа без зареждане. Лаптоп с друг хардуер и същата производителност би имал двойно по-лоши на тези измерения.
  • конфигурация от Intel с RX Vega M GH би могла да бъде с много малки размери. А възможностите ѝ се оценяват на средно голям настолен компютър отпреди 3 години.
  • заради AMD хардуера ще можем да използваме софтуера Radeon Adrenalin Edition. Той носи със себе си функциите за изглаждане на гейминг изживяването – FreeSync. А с ReLive може да се запише картината на екрана.
  • XTU приложението и Radeon WattMan ще могат да се използват за overclocking.
  • Intel обещават нови драйвъри за всяка нова игра в деня на пускането ѝ, достъпни на новия им сайт за гейминг.
  • устройствата с новите чипове ще са лаптопи на Dell и HP, и NUC от Intel.

Тази странна приятелско-конкурентна комбинация едва ли ще създаде много други продукти. Или ще го прави, докато от Intel не натрупат опит в областта на високия клас видео карти. В тази сфера те нямат много знания и успехи досега. А пък от AMD могат преспокойно да използват времето, за да рекламират и продават своя видео хардуер за тежки приложения.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Александър Господинов