Intel и AMD срещу Nvidia

Intel и AMD обединяват сили срещу Nvidia

За пръв път от 1980 година насам съперниците Intel и AMD обединяват сили в опита си да изградят нов проект. Графичен процесор (GPU) Radeon на AMD ще бъде съчетан с процесор (CPU) от серията Core на Intel. Двете корпорации събират отборите си, за да задоволят потребителското търсене и да запазят позициите си на пазара, изграждайки защита срещу NVIDIA.

Каква е причината Intel и AMD да обединяват сили?

По принцип потребителите търсят все повече тънки и по-леки, но мощни лаптопи. По възможност с чипове за по-добра графика за уникално гейминг преживяване или по-добра видео обработка. Тази комбинация обаче прибавя допълнителни размери и тегло. Още повече, че започват да „харчат“ батерия достатъчно, че да не ги изключваме от кабела. Реално обаче пазарният дял (80%!) на NVIDIA се увеличава и двете компании са изправени пред решението да забравят различията си и да осъществят проект, който не само ще ги запази на пазара, но и ще засили позициите им.

Вижте NVIDIA със 70.5% дял при пазара на графични карти, AMD с 29.5%

Въпреки че производството на Intel и AMD е фокусирано върху чипове, AMD също така са известни с високо качествени графики за лаптопи, видео екрани, дори и за гейминг индустрията. Докато графиката на Intel, възпроизвеждаща 4К видеа, се счита за по-нисш клас производство.

Intel и AMD заедно срещу Nvidia

В подробности

Новият продукт ще бъде част от семейството на осмо поколение Intel Core и ще обединява в един пакет:

  • високо ефективния Intel Core H-series процесор
  • второ поколение High Bandwidth Memory (HBM2)
  • направен по поръчка специално за Intel графичен чип Radeon от AMD.

От Intel са съобразили, че всичко трябва да се следи от софтуер (Dynamic Platform Framework), който допринася за гладката работа на компонентите и се грижи за всеки един да не се претоварва.

Чист пример за това как иновации, едновременно в софт- и хардуера, запълват една нова пазарна ниша.  Това показва как двете компании могат да бъдат не само конкуренти, но и партньори в създаването на оптималния пакет, търсен от потребителя.

Комбинирането на CPU Intel и AMD GPU в едно устройство дава много благоприятен резултат, предлагайки графика, подходяща за гейминг, но в същата дебелина на лаптоп от поколението на MacBook Air.

Елегантното решение на Intel и AMD

Връзката между двата чипа трябва да се осъществява бързо и ефективно, за по-добра графика. Решението е доста елегантно и се нарича Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB). Това е възможно чрез микроскопичен силициев компонент, който свързва процесорните ядра. Вижте как нагледно:

Можете да очаквате иновацията на пазара в началото на 2018.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Константинов

Здравейте, към момента се занимавам с търговия на полимери и съм завършил маркетинг. Интересно ми е да се занимавам с копирайт и фотошоп.