20 електробуса тръгват в София

Йорданка Фандъкова: 20 електробуса тръгват в София до края на годината

20 електробуса тръгват в София до края на годината, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на конференция, посветена на електрическата мобилност. Събитието бе организирано от Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП и Българската асоциация „Електрически превозни средства“.

„Столична община е първата в България, която проведе такъв конкурс. Предстои доставката на 20 нови електробуса, като те ще се включат в системата на градския транспорт по редовни линии още преди края на годината“, добави градоначалникът. Тя каза още, че предстои обявяването на обществена поръчка за доставката на още 30 такива превозни средства. Процедурата ще бъде пусната до 2-3 месеца.

„Един от най-важните приоритети в тази насока е развитието на градския транспорт и неговото обновяване чрез екологични превозни средства. Работим също за разширяване на метрото, на електротранспорта, подмяната на трамваите, тролеите и автобусите. Наша цел е да модернизираме градския транспорт и да го направим по-привлекателен и удобен за хората“, каза Фандъкова.

Тя подчерта, че се обсъжда схема за откриването на 64 зарядни станции за електромобили в София. Освен това, Столична община стимулира използването на електромобили и хибриди – като безплатно паркиране в „сините“ зони на столицата. От талоните за тази услуга досега обаче са се възползвали едва около 150 шофьори.

Приоритети

Евгени Крусев, заместник-кмет на София по транспорта, добави, че местният парламент продължава политиките за насърчаване на екологичното придвижване. Той обясни, че завършването на третия микродиаметър от метрото ще повиши ползването на подземния транспорт до 500 000 души дневно. Това ще доведе до 10% по-малко ползване на коли и спестяване на между 25 и 30% от разхода на енергия.

По думите на Крусев, освен електромобилите, приоритет на Столичната община са трамваите, които превозват най-голям брой хора за час. Очаква се закупуването на 13 нови съчленени мотриси с нисък разход на електроенергия и ниско ниво на шум.

Петър Курумбашев заяви, че преминаването към екологичен транспорт зависи най-вече от пряката ни отговорност като граждани и от желанието да градим природосъобразно бъдеще. „Готови ли сме да сменим чипа?“, попита риторично той. По думите му, хората често се идентифицират с това кой каква кола кора и това е достатъчен стимул за едно по-умно шофиране.

„Често пъти мислим повече за това, което се е случило през последната седмица или месец. Не поглеждаме към 2020 година, която ще настъпи съвсем скоро, или към това, което ще бъде през 2030 година. Само през последната седмица в Европейския парламент се проведоха две събития, свързани с електрическата мобилност. Със същата честота, с която в България се говори за Гинка Върбакова, в ЕП се говори за електрическата мобилност“, категоричен е политикът.

Сред лекторите в различните дискусионни панели бяха Ален ван Хевър от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ в Европейската комисия, Анхел Лопез Родригес, директор на програмата за електрически превозни средства в Барселона, Дан Главан, оперативен директор на Uber Romania, Никола Мелкиоти директор „Връзки с европейски публични институции и регулации“ в ENEL, мениджъри на водещи компании в сферата на автомобилната, IT и други индустрии. Всички те споделиха европейския опит с насърчаването на екологичната мобилност и подчертаха солидните ползи от  този вид транспорт.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.