програмиране

Защо умението за програмиране е ключово – обяснява изпълнителният директор на Apple

„Трябва да настъпи промяна“ в начина, по който учениците и студентите се обучават, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в интервю за MSNBC. Той коментира как технологиите трябва да заемат по-сериозна позиция в учебните заведения и защо умението за програмиране е толкова важно.

Кук предложи програмирането да бъде разглеждано като важен инструмент в обучението на младежите. „Нямате нужда от четири години в колеж или университет, за да се научите да програмирате“, настоя той, но подчерта, че съществуващият фокус върху тази професия трябва да бъде разширен, за да се добави повече творчество.

Ползите

Това не включва само привеждането на технологиите в часовете по изкуства, но и в други области. Кук съветва системата да се насочи към „пресечната точка на изкуствата и технологиите.“ Тази точка е мястото, където можем да обогатим ученето и творчеството.

Предприемачът отговори на обвиненията, че Apple опитва да въведе много технологични решения в образованието. По думите му продуктите на компанията са просто инструменти, предназначени да помогнат на учителите, а не да ги заменят.

При обясняването на ползите от програмирането, Кук посочи, че учениците трябва да научат как да решават проблеми. Те се нуждаят от логика и умение да се справят с различни предизвикателства – способности, които могат успешно да се прилагат в други области.

програмиране

„Искам САЩ да бъдат силни. Затова трябва да програмираме“, настоява изпълнителният директор на Apple. „Това е език, който е навсякъде в нашия живот. Това е решаване на проблеми. Нуждаете се от критично мислене, за да разберете какво е фалшиво и какво е реално“.

Той е категоричен, че целта на компанията е младите хора да бъдат творци, а не само потребители. Целта е младежите да създават, да пишат, да правят филми и други, като използват инструментите, с които разполагат.

С поглед към бъдещето и заетостта, Тим Кук напомни, че „образованието е цял живот“. Хората не могат просто да ходят на училище в продължение на 12 години и изведнъж да спрат да учат. Те трябва да приемат образованието като процес през целия живот, категоричен е бизнесменът.

На въпроса дали технологичните компании имат отговорност да помогнат за квалификацията на служителите, Кук каза, че това трябва да бъде нещо, в което правителствата и бизнеса да работят заедно.

„А и нямаше ли да бъде чудесно, ако можехме да работим малко по-малко, но все пак да печелим толкова, колкото в момента?“ Тим Кук добави, че само в САЩ има около половин милион софтуерни работни места, които не са запълнени. Техният брой ще нарасне до 2 или 3 милиона през следващите няколко години. „Повече хора трябва да влязат в програмирането“, настоява той, „включително жените и представителите на малцинствата.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.