Начало / Новини / Конкурсът по инициативата WiFI4EU беше анулиран
анулиран

Конкурсът по инициативата WiFI4EU беше анулиран

Месец след стартиране на първия пилотен конкурс по инициативата WiFI4EU, Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) реши той да бъде анулиран. Причина за решението на Комисията е техническа неизправност на портала за кандидатстване.

По думите на г-жа Мария Габриел – комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество, за по-малко от два месеца около 18 000 от общините в Европейския съюз са заявили желание за изграждане на WiFi обществени зони с безплатен, високоскоростен и висококачествен интернет. В момента на отваряне на процедурата над 5 000 общини са успели да натиснат бутона за кандидатстване. В рамките на няколко часа техният брой е нараснал на 11 000.

анулиран

Поради възникнали технически проблеми обаче се е наложило порталът да бъде спрян и конкурсът анулиран. Причините, според изявлението на г-жа Габриел са недостатъци в софтуера, доставен от изпълнителя. Техническите неизправности са позволили на някои общини да кандидатстват преди отваряне на конкурса. А други не са имали възможност изобщо да влязат, за да подадат своята кандидатура. В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията също са получени сигнали от общини за проблеми с тяхното кандидатстване.

Какво следва?

Европейската комисия следва принципите на справедливост, прозрачност и надеждност и поради липсата на равна основа за кандидатстване на всички общини взима решение да отмени първия конкурс. Бюджетът от този конкурс ще се добави към следващия, който ще се проведе през есента на 2018 г.

Важно е всички 227 регистрирани български общини да знаят, че техните регистрации остават валидни. При отваряне на следващия конкурс те ще могат да кандидатстват само с натискане на съответния бутон. Останалите 38 общини ще могат да се регистрират, ако желаят, след отваряне на портала и след отстраняване на всички технически проблеми. Общините, които имат регистрация, ще бъдат информирани по електронна поща, че порталът е отворен, както и за датата на следващия конкурс.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.