електробуса

20 електробуса вече се движат в София

Първите 20 електробуса с нулеви емисии за околната среда вече се движат в София. От 12 декември те са пуснати по редовните линии на градския транспорт № 309 и № 9.

„До края на тази и следващата година ще пуснем още 142 нови автобуса на природен газ с най-високия екостандарт ЕВРО 6“, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на новите електробуси. И добави:

„Модернизацията на градския транспорт е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. До момента сме подменили 60% от автобусите, а догодина процентът на новите автобуси по градски линии ще е 90%.“

Зелено

Електробусите са с вградени батерии с капацитет 324 kWh и 320 км пробег с едно зареждане. Те са достъпни за хора със затруднения в придвижването, климатизирани са и разполагат с USB-гнезда за зареждане на мобилни устройства. Предстои да бъде осигурен и wi-fi.

За да се стимулира използването на електрически автомобили, Столична община подготвя и конкурс за изграждане на 50 зарядни станции в различни точки на града.

Предстои и сключване на договор за доставка на 15 нови електробуса за „Столичен електротранспорт“.

На събитието присъстваха и посланикът на Китай Джан Хайджоу, председателят на Столичен общински съвет Елен Герджиков, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, изп.-директор на Столичен автотранспорт Слав Монов.

Следете Technology.bg ежедневно, за да научавате всичко най-ново и всичко най-интересно от света на технологиите!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.