eJOI 2018

Два златни, сребърен и бронзов медал за България от олимпиадата по информатика eJOI 2018 в Русия

Пореден успех отбелязаха четиримата български състезатели на втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 в Инополис, Русия. Те достигнаха до престижното второ място в отборното класиране.

Ето и разпределението на медалите в отбора:

  • Андон Тодоров, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – златен медал
  • Виктор Кожухаров, 9 клас в Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе – златен медал
  • Георги Петков, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – сребърен медал
  • Константин Каменов, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – бронзов медал.

Ръководител на отбора е проф. д-р Каталина Григорова, преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Заместник-ръководител на отбора е Петър Петров, лектор в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Постижение

„Младежите ни не само оправдаха, но и надминаха очакванията за отлично представяне. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България. Това ни дава огромен стимул да продължим да ги подкрепяме за още по-големи успехи и доказва, че по-ранното обучение дава огромно предимство. Постижението им е блестящ пример за всички, които вървят по техните стъпки, и сигурен знак, че страната ни запазва водещите си позиции в състезателното програмиране в Европа“, каза проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

Медалите бяха връчени на тържествена церемония на 31 юли в присъствието на Андрей Поминов, първи заместник-министър на образованието и науката на Република Татарстан, Кирил Семеникин, директор на университета в Инополис и проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

С всичко това младежите ни защитиха и подобриха успеха си от първото издание на eJOI през 2017 г. Тогава Андон Тодоров и Константин Каменов станаха сребърни медалисти, а Виктор Кожухаров и Георги Петков спечелиха бронзови отличия.

Втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 се проведе от 26 юли до 1 август в университета в Инополис. Това е първото висше учебно заведение в Русия, фокусирано върху високи технологии и роботика. В eJOI 2018 взеха участие отбори от 21 държави членки на Съвета на Европа.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.