Career Hunt

Естония търси ИТ специалисти от България с кампанията Career Hunt

Естония, една от най-успешните технологични страни в света, стартира международна кампания за набиране на персонал, наречена Career Hunt, в сътрудничество с водещи ИТ компании. Целта на програмата е да се намерят ИТ специалисти и от България, които да кандидатстват за позиции от най-високо ниво в международно признати компании като Taxify, Twilio, Microsoft, Veriff and Swedbank.

ИТ специалистите могат да кандидатстват за участие в кампанията онлайн на https://careerhunt.eu/ до 23 септември 2018 г. Ще бъдат избрани до 20 кандидатa от целия свят.

На избраните ще бъде предложено 5-дневно ол инклузив пътуване и престой в Естония. При посещението си те ще се срещнат с големи имена в областта, ще посетят Центъра за кибернетична отбрана на НАТО и най-големия роботизиран фестивал в самолета Роботекс, както и ще имат възможността за интервю на високо ниво.

Международният портал за търсене на работа Jobbatical помага на работодателите да намерят подходящи кандидати и да провеждат предварителни интервюта. Кароли Хиндрикс, изпълнителният директор на компанията, споделя, че недостигът на работна ръка е един от най-големите проблеми в технологичния сектор по света. Затова Естония и нейната кампания променят начина, по който хората възприемат набирането.

„Обичайните обяви за работа вече не са достатъчни. Хората са много по-мобилни отпреди и за да ги привлечеш, трябва да положиш повече усилия. В днешно време, спрямо последното десетилетие, ловът на таланти се свежда до крайности“, казва Хиндрикс.

Остър недостиг

Глобалното проучване за набиране на персонал от ManpowerGroup показва, че недостигът на работна ръка никога не е бил толкова остър проблем през последните 12 години, колкото е сега. 45% от анкетираните работодатели по света са заявили, че намирането на служители с необходимите умения е трудно. Според проучване сред повече от 39 000 работодатели от 43 държави, търсенето е най-голямо за хора със специфични технически умения. Т.е. инженери и ИТ специалисти. Един от всеки четирима работодатели смята, че тази година е по-трудно да назначи хора, отколкото миналата.

С население от едва 1,3 милиона души, Естония има силно развиващ се сектор на информационни технологии и комуникации. До 2020 г. се очаква, че на пазара на труда в страната ще има дефицит от поне 37 000 ИТ специалисти. Кампанията Career Hunt цели някои от тях да бъдат наети именно от България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.