лични данни

Вече можем да проследим как институциите използват нашите лични данни

Всеки български гражданин вече може да провери кои негови лични данни фигурират в публичните регистри и как те се използват от администрациите. Това става ясно от съобщение на правителствения пресцентър.

Контрол

Услугата „Предоставяне на персонална справка на физическо лице за достъп от трети лица до негови данни, налични в регистри, през Средата за междурегистров обмен RegiX“ e достъпна за потребители в Системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/). Тя е поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).

Регистрация може да бъде направена с Квалифициран електронен подпис (КЕП), както и с Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт. Статистиката сочи, че към настоящия момент са се регистрирали близо 10 000 физически лица. Те имат достъп до данни от 50 регистъра. Все още продължава процесът по присъединяване на нови регистри.

В съобщението се посочва, че по този начин българските граждани могат да осъществяват ефективен контрол върху качеството и основанията за достъп до техните данни от страна на институциите. Услугата е създадена по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев и ДАЕУ.

Притеснения

Тревоги за сигурността на личните ни данни е имало винаги. Тази тема обаче стана все по-гореща, след като стана ясно, че социалната мрежа Facebook е предоставила на  консултантската политическа компания Cambridge Analytica информация за милиони потребители.

На 25 май тази година пък влезе в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни. Става дума за Общия регламент за защита на данните (GDPR). Той осигурява на всички граждани на ЕС контрол над данните, които предоставят на различните компании.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.