Южна Корея отлага изстрелването на космическата ракета "Нури" за следващата година

Южна Корея отлага изстрелването на космическата ракета Nuri за следващата година

Южна Корея отложи първото извеждане в Космоса на космическата ракета Nuri за октомври 2022 г. Първоначално изстрелването бе предвидено за февруари 2021 г. Отлага се и дългоочакваното кацане на корейските астронавти на Луната.

Защо се отлага изстрелването на космическата ракета Nuri

Осеммесечното отлагане е причинено от спиране разработването на първата степен на ракетата, натоварена с четири двигателя, всеки с тяга от 75 тона. Първата степен е прикрепена към втората, която разполага с един 80-тонен двигател, а третата степен има 1 двигател с тяга от 7 тона.

От трите степени първата изисква най-високи технически умения, тъй като структурата ѝ е по-сложна, спрямо втората и третата степени. Около 1000 тръби доставят течно гориво и компоненти за горивото към четирите двигателя на първата степен. Според запознати, изстрелването е отложено, заради проблем със сглобяването на четирите 75-тонни двигателя, тръбите, проводниците и клапаните им. Необходимо е да се повторят процедурите по разглобяване и сглобяване на първата степен.

Някои от компонентите в сглобката са променени, а това налага отделяне на повече време за въвеждане и проверка на нови елементи.

Министерството на науката и информационните и комуникационни технологии заяви, че е решило да проведе мокра генерална репетиция (WDR), която не е била част от първоначалния й график. Целта е да се провери безопасността на ракетата в екстремно ниска температура. Друга цел е трите степени да се сглобят в интегрирана ракета-носител.

Проектът Nuri

Проектът Nuri се ръководи от Корейския институт за аерокосмически изследвания. Той е национален проект с период 2010-2022 г. и бюджет от 1,8 милиарда щатски долара. Проектът цели създаване на корейска ракетна технология за изстрелване на 1500 килограма полезен товар в ниската земна орбита между 600 и 800 километра височина.

Министерството на науката обеща да започне разработването на геостационарен многоцелеви спътник Cheollian-3. По проект той трябва да бъде изстрелян през 2027 г.

Геостационарният многофункционален проект за развитие на сателитни технологии премина през предварителния тест за осъществимост през юни. Така той си осигури бюджет от 411,8 милиарда. Cheollian-3 ще помага в противодействието на бедствия и ще подпомага бреговата охрана. Той ще предоставя GPS сигнали и ще играе ролята на тестово място за бъдещи сателитни комуникационни технологии.

Лунната програма на Южна Корея

Забавянето при изстрелването на космическата ракета Нури ще повлияе на лунната програма на Корея. Страната е планирала да завърши лунния кацащ модул чрез реинженеринг на космическата ракета Нури.

Проектът за изследване на луната, ръководен от Корейския институт за космически изследвания, включва разработване на лунен орбитален апарат и модул за кацане.

Лунният орбитален апарат е космическа сонда, която се върти около Луната. Нейната цел е да изследва географските особености и да събира информация за мястото на кацане. По план апаратът трябваше да излети през тази година, но е отложен.

Корейският институт за аерокосмически изследвания е планирал разработване на модул за кацане на луната до 2025 г. Забавянето в разработването на лунния орбитален апарат удължава срока на завършване на разработката до 2030 г.

Запознати с проекта Nuri твърдят, че Южна Корея опитва да копира бизнес модела на SpaceX за евтино извеждане на товари в Космоса. Припомняме, че след отлагане в средата на октомври миналата година, екипажът Crew-1 излетя към МКС с кораб на SpaceX. През декември пък астронавтите на МКС събраха първите отгледани в Космоса репички.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg