Център за лечение на криптозависими отвориха в Шотландия

Център за лечение на хора, които са пристрастени към търгуване с криптовалути, отвориха в Шотландия. Курсът за лечение на криптозависими ще се провежда в болница Castle Craig в Peeblesshire.

Болницата вече провежда програми за лечение на зависимости от наркотици и алкохол, и се надява да лекува хора, пристрастени към търгуване с криптовалути, с техники, разработени за зависими от хазарта. Според експерти, криптозависимите показват същия тип поведенчески зависимости като проблемните комарджии.

Въпреки че няма данни за броя на хората, пристрастени към криптовалутите, милиони хора по света се считат за търговци. Крис Бърн, терапевт по проблеми с хазарта в болницата, заяви:

Високорисковият, колебаещ се пазар на криптовалутите привлича изявения комарджия. Това дава вълнение и бягство от реалността. Например Bitcoin е силно търгуван и са реализирани огромни печалби и загуби.

„Търгуващите с криптовалути могат да бъдат въвлечени от нестабилните колебания на цените, което носи тръпка, когато купуват или търгуват с печеливша валута“, заявиха от болница Castle Craig в прессъобщение. „Това може да бъде вълнуващо, но и пристрастяващо, и също като пристрастяването към хазарта, може да бъде финансово катастрофално“.

Как да разберем дали сме пристрастени?

Според болницата, отговор „да“ на пет или повече от следващите 10 въпроса ви прави криптозависими:

  • Прекарвам ли много време да мисля за различни видове криптовалути?
  • Изразходвам ли големи суми за криптираща валута?
  • Опитах ли се да забавя или напълно да спра търговията с криптовалути – но не успях?
  • Ще стана ли неспокоен или раздразнителен, ако се опитам да намаля времето, прекарано пред компютъра, свързано с криптовалути?
  • Започвам ли да търгувам с криптовалути, за да избягам от проблемите на живота или да се опитам да оправя настроението си?
  • Продължавам ли да търгувам с криптовалути, след като загубя пари, за да се опитам да си ги върна?
  • Лъгал ли съм други хора колко време или пари изразходвам в търговия с криптовалути? Взимал ли съм пари незаконно, за да финансирам моята криптозависимост?
  • Влияе ли моят навик да търгувам с криптовалути върху моите взаимоотношения или моята работа?
  • Опитвам ли се да накарам други хора да ми дадат пари, когато загубя инвестициите си?

Какво е лечението?

Тони Марини, бивш зависим от хазарт и кокаин, който сега е терапевт, ще води някои лечения в центъра. Той каза, че въвеждането на жизнена структура е от ключово значение за зависимите. „Тъй като съм го преживял, моят опит в пристрастяването ми дава вдъхновение и съпричастност към други, които имат същия проблем“, каза г-н Марини.

криптозависими

„Виждам търговията с криптираща валута като начин хората да избягат от себе си в друг свят, защото не харесват света, в който се намират. Първият етап от лечението е да се присъединят към други зависими в груповата терапия и да споделят своите истории за живота, което им помага да се идентифицират един с друг и да осъзнаят, че не са сами.“

Болницата твърди, че криптозависимостта е по-разпространена сред младите мъже и тези, които работят в среда, която насърчава хазартното поведение, като казина и места за залагания.

Рупърт Улф Мъри от болница Castle Craig заяви, че болницата е получила запитвания от цял свят за тяхната програма за криптозависими.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.