QuadrigaCX

QuadrigaCX дължи на клиентите си над 190 милиона долара

Най-голямата компания за криптовалута в Канада QuadrigaCX не може да получи достъп до милиони в цифровата валута след внезапната смърт на основателя си.

От компанията са подали молба за защита на кредиторите и изчисляват, че около 180 млн. канадски долара (137 млн. американски долара; 105 млн. паунда) в криптовалута липсват.

Не са успели да открият или да запазят криптовалутните си резерви откакто Джералд Котен почина през декември. 30-годишният Котен е единственият, имал правото да борави със средствата.

Проблем с достъпа до информация

В съдебните документи, подадени до Върховния съд на Нова Скотия на 31 януари, неговата вдовица Дженифър Робъртсън казва, че лаптопът, на който е работил Котен, е криптиран и тя не знае паролата или ключа за възстановяване.

„Въпреки многократните и усърдни търсения, не успях да ги намеря никъде“, се казва в декларацията.

Компанията наела следовател, за да провери дали може да бъде намерена някаква информация. Постоянните усилия са имали само „ограничен успех при оползотворяването на няколко биткойна“ и са успели да възстановят само малко информация от компютъра и телефона на Котен.

QuadrigaCX

Компанията също така проучва дали някои от криптовалутите могат да бъдат осигурени на други борси. Според тях около 115 000 потребители на QuadrigaCX държат салда по личните си сметки под формата на парични задължения и криптовалута.

Компанията смята, че дължи около 250 млн. канадски долара (190 млн. ам. долара; 145 млн. паунда), включително 70 млн. канадски долара в твърда валута. В писмената декларация се казва, че по-голямата част от криптовалурата е била съхранявана от QuadrigaCX в „студен портфейл“ или „студено хранилище“, който се намира офлайн и се използва за предпазване на криптовалутата от хакерство или кражба.

Проблемите с ликвидността на компанията, базирана в Британска Колумбия, започнаха през януари 2018 г., когато канадската банка CIBC замрази 25.7 млн. канадски долара, след като банката имаше трудности да определи кои са собствениците на парите.

Тези проблеми се усложняват от липсата на Котен.

Основателят на QuadrigaCX умира неочаквано поради усложнения вследствие на болестта на Крон, докато пътува в Индия, според съдебните документи.

Как ще решат проблема?

В изявление, публикувано миналия четвъртък, QuadrigaCX заяви, че работи върху решаването на проблемите си с ликвидността.  Това включва опит за локализиране и обезпечаване на много значимите криптовалутни резерви, държани в студен портфейл.

Дружеството трябва да бъде в съда в Нова Скотия във вторник за предварително изслушване. Ще се обсъжда назначаването на Ernst and Young като независим наблюдател, който да наблюдава производството.

За момента сайтът на компанията не функционира, докато тече разследването.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.