криптовалута

Футболният клуб ПСЖ ще стартира собствена криптовалута

Пари Сен-Жермен (ПСЖ), водещият френски футболен отбор в топ лигата на страната, планира да издава своя собствена криптовалута като начин да стимулира феновете си по цял свят.

Тимът, в чийто редици са някои доста популярни играчи, включително бразилската звезда Неймар, обяви многогодишно партньорство с базирания в Малта блокчейн стартъп Socios. Именно компанията ще се заеме с технологията.

Според френските новинарски сайтове, ПСЖ си поставя като краен срок пролетта на 2019 г. Очаква се тогава клубът да започне да издава собствената си криптовалута. Това всъщност ще го направи и един от първите футболни отбори в историята на спорта, които притежават собствени криптовалути.

Концепция

Целта на това занимание, обаче, не се отнася само до парите. Идеята е да се позволи на феновете, които притежават криптовалути, да могат да гласуват и да участват при взимането на по-малко стратегически решения. Това включва, например, избор на екипи или опоненти в приятелски мачове.

Собствеността на токени ще даде на привържениците и достъп до по-ексклузивни оферти, като среща с играчи.

С приемането на блокчейна като основна технология за дейността си, ПСЖ се надява процесът на гласуване да стане по-сигурен и прозрачен, като всички сделки и решения ще бъдат публично видими.

В изявление ръководството на тима пише:

„Пари Сен-Жермен е решен да използва възможностите, които може да осигури криптовалутата. Тази революционна технология ще има важно влияние върху цялостната бизнес стратегия на клуба. Както и върху начина, по който се ангажираме с феновете си“.

Пионери

Но това не е единственият европейски футболен отбор, който се насочва натам.

CoinDesk съобщи миналия месец, че седем големи клуба в Английската висша лига, включително Нюкасъл Юнайтед, Кристъл Палас и Лестър Сити, са сключили сделка с онлайн инвестиционната фирма eToro. Така се позволяват спонсорските плащания в бизнеса по този съвременен начин.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.