Broadcom

Intel купува Broadcom, която иска да придобие Qualcomm?

Intel се чувства заплашена от сделката Broadcom-Qualcomm и вероятно ще се намеси в нея, твърди ​​Wall Street Journal. Според изданието компанията планира да направи оферта за закупуване на Broadcom.

Ето така Intel, най-голямата компания в света за процесори, се занимава с оферта за Broadcom – компания в областта на Wi-Fi, Bluetooth и други чипове за свързване. Wall Street Journal твърди, че Intel се тревожи от мощта, която биха могли да придобият обединените Broadcom и Qualcomm.

Слухове

По първоначална информация компанията обмисля придобиването от края на миналата година и работи с консултанти по въпроса. Но в статията, цитираща неназовани източници, се казва, че такава сделка ще бъде „огромна“ и сложна. И че всъщност може никога да не се случи.

Intel посочи в изявление, че няма да коментира слухове и спекулации, свързани с евентуални сливания. „Направихме важни сделки през последните 30 месеца – включително Mobileye и Altera – и нашият фокус е насочен към това да интегрираме тези придобивания и да ги направим успешни за нашите клиенти и акционери“, пише екипът на компанията. Broadcom също не отговори на искането за коментар.

Конкуренция

По-рано тази седмица Комисията по чуждестранни инвестиции на правителството в САЩ (или позната още като CFIUS) призова за разследване на предложеното от Broadcom придобиване на Qualcomm. Безпокойството е, че офертата може да представлява риск за националната сигурност на САЩ. CFIUS  разглежда сливания, които биха могли да доведат до това, чуждестранна компания да контролира американски бизнес. Обикновено се включва, след като сделката е вече уредена, но в този случай се намеси доста по-рано.

Обединяването на двете компании би могло да създаде технологичен гигант, който доставя компоненти на широк спектър от електронни приспособления, открити във вашия дом или джоб. И той би действал като основен доставчик на ключови компоненти, използвани от Samsung, Apple и други големи играчи в бранша. Това също така би представлявало огромна заплаха за Intel, чийто основен пазар – компютрите – се свива в полза на мобилните устройства.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.