Nanowire vs human hair Батерия
Наножица, поставена до човешки косъм; Снимка: NSF

Съвсем случайно разработиха батерия, която ще ви надживее

Батерията от наножици може да бъде зареждана и разреждана стотици хиляди пъти

Стане ли дума за смартфони и лаптопи, оплакване номер 1 на потребителите се отнася до краткия живот на батерията. Като част от „Обществото на безжичния интернет“,  изключването на WiFi приемника на мобилното ни устройство представлява все по-голямо неудобство. Ученитевсе още се съсредоточават върху разработването на нови безжични устройства. Може би ако батериите бяха по-издръжливи, тревогите ни на потребители щяха да са значително по-малки.

За наша радост, една съвсем нова технология се фокусира именно върху това. Изследователите от Калифорнийския университет са изобретили батерия на основата на наножици, която може да бъде зареждана и разреждана стотици хиляди пъти!
Наножиците притежават няколко идеални характеристики за съхранение и предаване на електричество. Те са високо проводими и хиляди пъти по-тънки от човешки косъм. Това позволява те да могат да бъдат подредени по начин, осигуряващ голяма площ за трансфер на електрони.
За съжаление, наножиците обикновено са твърде крехки и не издържат на многократно зареждане и разреждане.

Тайната е в златните наножици, покрити с плексиглас

Изследователите, чиито открития са публикувани в American Chemical Society’s Energy Letters, са разработили наножици от злато с покритие от магнезиев диоксид, обвити в приличащ на плексиглас гел.
Водещата изследователския екип Mya Le Thai собственоръчно е зареждала и разреждала разработената батерия близо 200 000 пъти, без това да е причинило скъсване на наножици и намаляване на капацитета й. „Това беше лудост, защото батериите по принцип „умират“ след около 5 – 6 до най-много 7 000 цикъла на разреждане“, разказва в изявление Reginald Penner, ръководител на катедрата по химия към Калифорнийския университет и старши изследовател и съавтор на разработката.

Учените вярват, че комбинацията от PMMA (подобният на плексиглас гел) с магнезиев оксид прави устойчива структурата на наножиците. „Покритият електрод запазва много по-сигурно  своята форма. Това го показва като по-надежден и предпочитан вариант. Това изследване доказва, че батериите, базирани на наножици, могат да имат забележително дълъг живот на експлоатация и че наистина можем да ги направим реалност“, завършва с ентусиазъм Thai.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg