Рутер Банка
Снимка: Grant Hutchinson

Обвиниха хакната банка, защото е използвала рутери втора употреба за $10

Понякога е по-добре да похарчиш някой друг лев отгоре

Централната банка на Бангладеш научи това по трудния начин, след като срещу нея бе повдигнато обвинение за това, че е използвала евтини рутери от по $10, в резултат на което е била хакната и от нея са откраднати $80 млн.

Може би си спомняте, че хакерска група опита да открадне огромни суми от същата банка по-рано тази година. Техните опити обаче не се увенчаха с успех само заради допусната правописна грешка. Хакерите объркали правописа на думата „фондация“. Вместо “foundation”, в разпратените имейли те написали „fandation“ – грешка, която веднага е била забелязана от Дойче Банк. В резултат на бързата реакция и проведените действия атаката е приключила без успех за хакерите. Е, не съвсем. Те успели да отмъкнат $80 милиона, преди да бъдат заловени.

Липсата на мощен хардуер прави по-сложно проследяването на хакерите

Няколко месеца по-късно Правният институт към криминалния разследващ департамент на полицията в Бангладеш е открил какво точно се е объркало и какво е дало възможност на хакерите да отмъкнат въпросната сума.  Разследващият екип е установил, че банката е използвала рутери втора употреба на стойност $10, които не са притежавали Firewall. Така проникването в базите данни на непредвидливата институция е станало невероятно лесно. Още по-неприятен факт за банката е, че нейните компютри са свързани директно към глобалната система за плащане SWIFT. Това означава, че хакерите са достигнали до всички пълномощни, необходими за осъществяване на трансфери на суми в много големи размери, и то директно в собствените си сметки.

Може би също толкова забавен, прощавайте, тревожен е фактът, че липсата на мощен хардуер прави по-сложно проследяването на хакерите. Докато полицията вече е открила 20 души, които са получили известни суми – част от откраднатите $80 милиона, все още не е успяла да залови самите хакери.

Добре е да си припомним, че понякога наистина получаваш това, за което плащаш.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg