Apple не желаят да използват USB кат другите
От Ябълката продължават все още да налагат собствено зарядно

Защо всяко Apple зарядно НЕ е като другите в ЕС

Намирате се в кафене (или на гости) с приятели. Вашият iPhone пищи на умряло, а батерийката е достигнала червения цвят. Отивате на бара (или се обръщате към домакините) и молите учтиво да си заредите телефона. Оказва се, че никой няма такова Apple зарядно. Но вижте, ако имахте Android…

Всеки с телефон на Apple се е сблъсквал с подобен проблем. И уж преди няколко години Европейският Съюз (ЕС) прие всички смарт устройства на територията му да са с еднакво зарядно. В края на 2019 г. се появиха слухове, че най-новият за момента iPhone 11 щял  да бъде с USB C интерфейс. Уви, остана си само слух. И тогава се зачудих – какво се случи и дали целият онзи шум тогава е бил за нищо?

В НАЧАЛОТО

Историята започва преди около 10 години и през 2009-а (ерата на масовите тогава все още монохромни неумни телефони с всякакви различни и изчанчени захранвания). Оттогава датират първите документирани дискусии в ЕС как да минат на по-нова разработкабазирана на тогавашното масово USB 2.0.

РЕЗУЛТАТЪТ

В крайна сметка се стига до „Меморандум на съглашение“, който е изцяло с доброволен и пожелателен характер, за чието статукво сигурно можем да благодарим на многото професионални лобисти в Брюксел.

Официалната версия е, че само едната страна на самото (радио) устройство подлежи на регулиране (със задължителен характер). Затова е преценено, че е по-добре да е инициатива с препоръчителен характер за двете страни на зарядния интерфейс. Т.е. да могат и двете страни на кабела да са по единен стандарт.

https://ec.europa.eu/growth/sectors/electrical-engineering/red-directive/common-charger_bg

В общи линии благодарение на тази кампания, България спечели. Миглена Кунева беше инциатор. Производителите на смарт устройства пък видяха възможност да намалят производствените си разходи. Единен стандарт – по-ниски разходи по имплементирането на готово решение вместо разработването на самостоятелно.

ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА

Но там, където другите виждат спестяване на производствените си разходи, от „Епъл“ виждат допълнително перо за печалби с техните абсурдни цени за кабелчета, адапторчета и лицензи за ползването на техните стандарти от трети производители. И така и до ден днешен – с уникалното Apple зарядно.

Цялата причина е твърде проста. Защото могат. Защото им е позволено.

Защо до ден днешен не се променя да са със задължителен характер (средно 20% – iOS срещу почти 80% за всички останали в Европа), не е ясно.

Карта на потребление на Android vs iOS

Към момента Apple продават апарати с физически два  SIMа (освен eSIM-a), в Китай и Хонг Конг.  Подобна хардуерна разлика за ЕС е технически не само възможна, но и задължителна. USB Type C Apple зарядно за Европа би послужило като добър пример за чисто функционално рационална регулация. Стига да се появи политическа воля за това, разбира се, независимо колко закона трябва да се променят.

И СЕГА НАКЪДЕ?

От ден на ден смарт устройствата стават все по-важна част от ежедневието ни. И свидетелство за  това са резките скокове на цените на най-добрите модели на водещите брандове. Допреди 4 години телефон за над 2 000 лв беше абсурд, с изключение на луксозни (например позлатени) версии на редки модели. Също неведнъж законотворците са променяли повече от един закон, за да постигнат дадени резултати. Десет години след първите разговори – пазарът е повече от назрял. Време е за една мярка с ултимативен характер, която да защити крайния потребител от ценово извиване на ръцете… поне частично.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Дико