Новият DisplayPort стандарт
Новият DisplayPort стандарт, изображение: Getty Images

Новият DisplayPort стандарт дава път на зверски бързата скорост на USB-C

8K видео поток от 60 HZ и дълбок цвят? Това е DisplayPort

DisplayPort стандартите са от онези неща, за които по принцип не се замисляме много. За сметка на това пък се оказват доста важни. Например, от тях зависи как мониторите ни ще се свързват с нашите компютри. Асоциация Video Electronics Standards (VESA) представи своята най-нова версия на протокола за предаване. Тя излиза около две години след предишната.

Докато най-силният фокус на версия 1.3 от 2014 г. бе 4К видеото, новата версия 1.4 набляга повече върху това да осигури компресия на информацията без загуби, и като допълнение – да бъде своего рода крайъгълен камък за привличане на най-новите методи за „скачване“. Разбира се, един от тях е новият USB тип C.

И така, какво е новото във версия 2016? Грабва ли те идеята за предаване на HDR и 8К видео през USB? И по-специално 8K с честота 60 Hz HDR видео с технологията „дълбок цвят“ и 4K при 120 Hz честота с HDR с „дълбок цвят“? На български език това означава, че DisplayPort стандартът ще има пълната възможност да осигури провеждането на поток с огромен информационен обем. Този стандарт вдига летвата толкова нависоко, че всъщност повечето хора в близките години дори няма да успеят да се възползват от него. Освен ако не притежават новия лъскав монитор на ACER.

VESA заявява още, че в новата версия на нейния Display Stream Compression вече липсват визуални загуби. Със своята широка честотна лента версия 1.2 поддържа 32 аудио канала с ултра високи нива на честота на дискретизация.

Ясно е, че всички тези новости няма да играят особено голяма роля в хола ни. Там триумфира добре познатият стандарт HDMI. Въпреки това обаче Алън Кобаяши – член на борда на директорите на VESA, подчертава, че ролята на стандарт 1.4 трябва да е „жизненоважна“ за растежа на всички онези лъскави и фантастични системи на бъдещето за забавление и достъп до информация.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg