AMD анонсира RX 5500 серията бюджетни карти

Navi картите вече имат и бюджетни братчета на пазара! Днес AMD анонсира RX 5500 серията с три модела: RX 5500 XT, RX 5500 и RX 5500M. Традиционно M-серията включва мобилните варианти на десктоп картите. Конкурентите на тези карти ще бъдат Turing предложенията на nVidia – GTX 1650 и евентуално предстоящите Super модели от 1650-серията.

Характеристики

AMD анонсира RX 5500 серията бюджетни карти. Това са характеристиките им.
Всички Navi карти до момента. Изображение: wccftech

 

Обновена информация: вижте официалната продуктова страница в сайта на AMD тук. За съжаление не видяхме нищо относно по-мощния модел RX 5500 XT, така че приемете съществуването и характеристиките му като непотвърдени към момента.

Както виждате, единствената разлика между двата дискретни десктоп модела е в обема на видео паметта – 4GB срещу 8GB. По-бързата GDDR6 памет, по-високите честоти в сравнение с вариантите Polaris 10/20 и новата архитектура са сигурен знак за осезаемо повишена производителност в същия ценови диапазон. Говорейки за паметта, става дума за 14-гигабитовия вариант на GDDR6. В комбинация с 128-битовия интерфейс, новите модели ще имат пропускливост от 224GB/s. В изображението на wccftech има правописна грешка на реда за пропускливост на новия RX 5500 модел.

Производителност

Новата RX 5500 серия сравнена с минало поколение Polaris и настоящо поколение Turing. Източник: videocardz
Новата RX 5500 серия, сравнена с минало поколение Polaris и настоящо поколение Turing. Източник: videocardz

Макар тези данни да са публично достъпни, приемете ги със щипка сол, защото дори цифрите да са публични и официални, идват от AMD (поне според videocardz). Ще трябва да изчакаме независими тестове, но към момента изглежда, че и трите модела ще бъдат изключително конкурентни както откъм производителност, така и откъм цена. Важно е да отбележим, че GTX 1650 не беше с добра конкурентоспособност още преди пускането на новите 7-нанометрови карти.

Само AIB модели за десктопа

Въпреки че AMD анонсира RX 5500 серията днес, ще видим модели само от партньори на червения отбор. Това е от ключово значение, когато става дума за наличност на картите на пазара. От друга страна, не са много феновете на типичния blower стил, характерен за моделите, производители от AMD… Така че може би какво толкова? Във всеки случай очакваме много бройки от тази серия да намерят дом в машини до около 1500-1800 лв. А вие бихте ли си грабнали такава карта? Не забравяйте, че и тези карти ще се възползват от новите функции на RDNA, като RIS (Radeon Image Sharpening) и Radeon Anti-lag.

Лаптопи

Alpha 15 – първият модел с RX 5500M модела в лаптоп на MSI. Източник: AMD Hardware Enthusiasts

MSI, изглежда, ще бъде първи на пазара с мобилния RX 5500M чип в предстоящия модел Alpha 15. Очаквайте до 16GB RAM памет, до 512 бързо NVME SSD и 144Hz дисплей. Тъй като изображението е взето директно от AMD и на него има дата, след която то може да бъде видимо, предчувстваме, че всичко от изображението ще бъде абсолютно вярно. Ще разберем до часове…

Обновена информация: RX 5500M вече има официална страница в сайта на AMD тук. 

През това време защо не се насочите към групата ни – Технологичното общество на България, за да си побъбрим?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.