Microsoft анонсира Windows 10X за устройства с два екрана

Microsoft представи Windows 10X – нов вариант на Windows 10, който е проектиран да работи на устройства с два екрана и сгъваеми устройства. Компанията гигант бракува своите живи плочки, анимираните и прелистващи икони от дните на Windows Phone в полза на по-опростен вид. Старт менюто на Windows 10X включва приложения, които можете да прикрепите на място, и списък на последните документи. Изглежда по-скоро за стартиране на задачи от това, което съществува в Windows 10 днес.

За разлика от Windows 10, Windows 10X поддържа обикновени Win32 приложения. За момента 32 битовите приложения работят върху емулатор който идва вграден в х64 битови системи. Това е причината да имаме разделяне на директории:
32 битовите приложения се запазват в C:\Program Files(x86)
32 битовите системни файлове се запазват в C:\WINDOWS\SysWOW64
а 64 битовите съответно в:
C:\Program Files и C:\WINDOWS\SYSTEM32
Windows 10X ще изпълнява приложения на Win32 в контейнер, за да предотврати „изяждането“ на батерията. Базираният на Chromium Edge е оптимизиран и ще може да работи без контейнер.

Старт меню Windows 10X

Windows 10X не е нещо, което бихте могли да инсталирате директно на всеки компютър (въпреки че технически това е възможно) или да надстроите от текущата си настолна версия на Windows 10. Новата ОС ще бъде налична през есента на 2020 г. най-вече при устройства с два екрана. Производители като Asus, Dell, HP и Lenovo ще предлагат през следващата година устройства с два екрана, задвижвани от Windows 10X, подобно на Surface Neo. Microsoft показа и няколко възможности, които ще улеснят използването на устройства с два екрана. Едната от тях предлага лесен достъп до търсене, а другата опция дава възможност отворените програми да се показват отстрани на устройството, в което е извикано.

С Bluetooth клавиатурата (Surface Neo има магнитна, която покрива част от един дисплей), „WonderBar“ се извиква, като има място за тъчбар, емоджи, по-малки екрани или други менюта. Другите функционалности, за които знаем, включват безпроблемни актуализации, сигурност, 5G и LTE и устойчива работа. Обсъди се и свързаността с облака, възможността да се поберат на няколко форм фактори и входовете от химикалки, докосване и дори поглед.

Microsoft Surface Neo с bluetooth клавиатура

Новата операционна система за момента ще работи с Intel чипсети, но очакваме от Microsoft скоро да започне да партнира и с AMD.

Ако се интересувате от още конкретни подробности, свързани с новостите около Windows 10x – можете да посетите информацията от извора. А защо не ги изкоментираме заедно? Заповядайте в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Денис Саамиев