Заглавна картинка на статията "AMD пуска новата си серия процесори Ryzen"

AMD пуска новата си серия процесори Ryzen

Най-голямото събитие за последните 5 години, организирано от AMD по случай нов техен продукт, е вече факт. Поколението Ryzen е вече тук!

По традиция и този път от компанията направиха тъй нареченият „Технически Ден“ („Tech Day“) за преса, експерти и анализатори. По време на събитието Д-р Лиса Сю, изпълнителен директор на AMD, вдигна завесите на един от най-очакваните продукти в полупроводниковата индустрия. Производителят на процесори знае много добре как да създаде и контролира ентусиазираното очакване във феновете си. Това чакане е вече в своят край и вече виждаме резултатите от него. Предварителната продажба вече започна. Магазините ще имат своите първи бройки на рафтовете си от 2ри март.

Кога ще можем да го имаме?

По подобие на последните събития за обявяване на нови телефони, AMD направи удивително представяне на новите си продукти и архитектура. Компании като Apple и Samsung обикновено издават почти всички детайли за новите си продукти седмици преди тяхното официално обявяване. На 22ри февруари AMD обяви и показа всички детайли покрай Ryzen и по-специфично – серията от 8-ядрени процесори Ryzen 7. Цялата информация, която имаме е предоставена изцяло от компанията производител и техните тестове. Датата 22ри февруари е също така начална за всички предварителни поръчки на новото поколение процесори.

Официални продажби и ревюта ще видим на 2ри март. Тази дата е точно по средата на две популярни ежегодни конвенции – Game Developer Conference (GDC) и Mobile World Congress (MWC). Това ще даде на експертите много малко време за адекватни и точни ревюта на новите продукти от AMD. Ние също ще се опитаме да направим всичко по силите си.

Серията Ryzen

При всеки нов продукт на пазара на процесори, позиционирането и наименованието е от изключителна важност. Поради тази причина от AMD разделят Ryzen на три основни категории спрямо производителност и цена:

  • Ryzen 7 като висок клас;
  • Ryzen 5 като среден клас;
  • Ryzen 3 като ниско-бюджетен клас.

Ryzen 5 и Ryzen 3 ще бъдат обявени по-късно през годината. Ryzen 7 е първата категория, което ще видим на пазара.

Седмата серия ще започне с три процесора. Всеки от тях ще има 8 ядра и ще поддържа технологията multi-threading (логическо разделение на всяко ядро):

  • Ryzen 7 1800X: 8C/16T, 3.6 GHz базова скорост, 4.0 GHz turbo, 95W консумация, цена 499 щатски долара;
  • Ryzen 7 1700X: 8C/16T, 3.4 GHz базова скорост, 3.8 GHz turbo, 95W консумация, цена 399 щатски долара;
  • Ryzen 7 1700: 8C/16T, 3.0 GHz базова скорост, 3.7 GHz turbo,  65W консумация, цена 329 щатски долара.

Процесорите първоначално ще се предлагат от 185 магазина по света като индивидуални компоненти или като част от цялостни компютри.

Къде са увеличенията от 40% и 52%?

Специалистите използват термина „Инструкции на Цикъл“ (IPC или „Instructions Per Clock“) за измерване на това, колко се подобрява дадена архитектура между генерациите. Преди две десетилетия виждахме двуцифрени подобрения от генерация до генерация. В последно време това число падна на 5% до 10%. Когато от AMD обявиха, че новата Zen архитектура се стреми да достигне 40% IPC, въпреки ниските стойности, с които започнаха, потребителите бяха скептични. От компанията отново наеха Джим Келър да работи с дългогодишният архитект на AMD Майк Кларк. Те сформираха екип с няколко основни цели:

  • процесор с висока производителност;
  • постигане на ефективна multi-threading технология;
  • продукт, който отново да е конкурентен в индустрията.

Въпреки това, 40% IPC изглеждаше далечна и съмнителна цел с оглед на предното поколение. На събитието от AMD обявиха отново, че крайната цел е достигане на 52% IPC. Това тепърва ще подлежи на тестове.

Картинка за напредъка на Ryzen

Силиконът в Ryzen и бъдещето

От AMD посочиха, че осем ядреният силиконов дизайн включва 4.8 млрд. транзистора и над 200 метра окабеляване.

Изпълнителният директор на AMD с радост наблегна на факта, че разработването на тази нова архитектура е започнала от нулата. Въпреки, че са ползвани знания и опит от други, по-стари продукти, това е изцяло нова архитектура със специфични особености на AMD. Според производителят, плановете за тази генерация се разпростират отвъд тази година и развитието на на следващите две поколения са на различни етапи и се работи усилено по тях.

Сравнения с конкуренцията

Въпреки информацията за повече от 82 различни дънни платки, повече от 200 компании, работещи с този продукт и други интересни факти, основният въпрос остава: как Ryzen 7 се справя с основната конкуренция в лицето на Intel и техните Core i7?

От AMD предоставиха някои данни от тестове:

Картинка за Ryzen 7 1800X

Компанията твърди, че спрямо тестовете Ryzen 7 1800X има идентично представяне с Intel Core i7-6900K при single thread тестовете и над 9% по-добро представяне при multi thread тестовете. AMD затвърди позициите си, че тяхната multi-threading технология работи по-добре от тази на Intel. Също така наблегнаха на фактът, че 1800X струва наполовина по-малко, в сравнение с i7-6900K.

Картинка за Ryzen 7 1700x

Подобен е случая при тестовете с Cinebench. Ryzen 7 1700X показва завидно по-високи резултати в сравнение с Core i7-6800K (конкурентът по цена) и по-високи показатели дори от core i7-6900K, който струва два и половина пъти повече.

Тепърва ще видим нашите тестове какво ще покажат, но за това ще трябва да изчакате поне до 2ри март.

По-късно тази година AMD ще стартира и новата си архитектура за видео карти Vega. Също така очакваме базираните на Zen технологията сървърни процесори Naples. Други новости от компанията ще бъдат мобилни части от серията Ryzen с вградени графични процесори и графични карти Radeon Instinct, предвидени за суперкомпютри.

Като цяло 2017 ще бъде голяма година за AMD, изпълнена с нови продукти. Ако Ryzen оправдае обещанията на производителя си, а по всичко личи, че това ще се случи, можем да очакваме пълна трансформация на компанията и значителен напредък в цялата индустрия.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.