qualcomm

Broadcom и Qualcomm – най-голямата сделка в технологичния свят

След слуховете, че Broadcom планира да отправи предложение към Qualcomm, вече има и реално потвърждение. Отправената оферта е на стойност 130 милиарда долара, което значи, че предстоящата сделка ще бъде най-голямото придобиване в технологичния свят. Новата компания би била на стойност близо 200 млрд. долара.

Broadcom е най-големият производител на Wi-Fi и Bluetooth чипове, а Qualcomm е най-големият производител на чипове за мобилни устройства, вкл. процесори и модеми. Qualcomm най-често се свързва с чиповете Snapdragon, които се използват в Samsung Galaxy S8, LG V30 и Google’s Daydream VR. Сливането между двата най-големи производителя на безжични комуникационни чипове за мобилни телефони ще повиши и цената на Intel Corp, които се насочват и към технологията за смартфони, освен производството на чипове за компютри.

Стойността на офертата на Broadcom е $ 70 на акция. В сумата от 130 милиарда долара влиза и дълг от 25 милиарда долара.

Раждането на един технологичен гигант

Ако сделката се осъществи, Broadcom ще плати 20 пъти повече от сумата, за която беше продаден King – създаделят на Candy Crush, или повече от 130 пъти повече от стойността, която Facebook плати за Instagram. Предложената сделка е почти двойно повече от най-голямото придобиване до момента – закупуването на EMC от DELL за 67 милиарда долара през 2015 г.

Това е умен ход, който би направил Broadcom технологичен гигант„, каза анализаторът на GBH Insights Даниел Айвс.

Придобиването на Broadcom ще бъде най-амбициозният ход на изпълнителния директор Хок Тан, който превърна малък производител на чипове в компания за 100 милиарда долара чрез поредица от сделки.

broadcom

Някои съпътстващи обстоятелства

Предложението идва, докато Qualcomm се опитва да приключи предстоящото придобиване на NXP Semiconductors NV на стойност 38 млрд. долара. NXP е един от най-големите производители на автомобилни полупроводници и разширява своята дейност в областта на безпилотните технологии. Broadcom също се интересува от придобиване на NXP, според един от източниците.

Регулаторните органи, които също ще трябва да одобрят сделката Broadcom-Qualcomm, все още обмислят придобиването на  NXP от Qualcomm. Инвестиционната група Elliott Management Corp има голям дял в NXP и настоява Qualcomm да плати по-висока цена за компанията, съобщи „Ройтерс“.

Qualcomm, един от пионерите в чиповете за мобилни телефони, доставя т. нар. модем чипове на производители като Apple, Samsung и LG. Чиповете помагат на телефоните да се свързват към безжични мрежи за данни. Broadcom също е основен доставчик на същите компании, но на Wi-Fi чипове. Wi-Fi чиповете на Broadcom са с доста по-ниски цени от модемните чипове.

Единственият друг голям доставчик на чипове от висок клас е Intel Corp, който доставя около половината от модемните чипове в iPhone на Apple. Закупуването на Qualcomm би изстреляло Broadcom много по-напред на пазара на мобилни телефони. След новината акциите на Intel паднаха с 1,6% до 46,34 долара.

Broadcom планира да завърши закупуването на Brocade Communications Systems Inc на стойност 5,5 милиарда долара, докато Qualcomm е в процес на приключване на сделката за NXP. Акциите на Qualcomm скочиха с 12.7% до 61.81 долара, докато акциите на Broadcom се покачиха с близо 6% до 273.63 долара в петък следобед. Акциите на NXP паднаха с 2%, а на Brocade – с 2,6%.

Акциите на Broadcom се повишиха тази година, докато тези на Qualcomm паднаха, което направи целта по-уязвима. Съотношението цена – печалба за Broadcom наскоро възлезе на 14,6, което е малко над средната му стойност от 13,5. До неотдавна съотношението цена-печалба на Qualcomm беше 15.4 – доста под средното 25.9.

Broadcom работи с пет банки за финансиране, за да разполага със значителен паричен запас за офертата си, сподели един от източниците.

Неясни последици за производителите на мобилни устройства

Qualcomm е изправена пред международна юридическа битка с Apple Inc. относно лицензионните условия на Qualcomm към Apple. В същото време Apple обмисля да спре използването на чиповете на Qualcomm на телефоните си.

Qualcomm продава чипове, но също така лицензира свързани технологии. Това изисква клиенти като Apple и Samsung да лицензират своите патенти, ако използват своите чипове, като обикновено искат процент от цената на крайното устройство.

Apple обаче се противопостави на тази практика и има по-тесни връзки с Broadcom, отколкото с Qualcomm. Ако Broadcom придобият патентното портфолио на Qualcomm и променят лицензирането, това би могло да има дълбоки последици за индустрията на мобилните телефони.

Qualcomm и Broadcom имат патентни портфейли в безжичните комуникации, които са в непосредствена близост един до друг. Qualcomm покрива мобилни мрежи за данни, а Broadcom –  обхващащи Wi-Fi и Bluetooth. Близките продукти често са по-евтини, когато се предлагат от една компания, съгласно стандартната икономическа теория. Това би могло да бъде полезно за производителите на телефони и евентуално да наклони регулаторите към разрешаването на сделката, каза Хенри С. Су, бивш адвокат на Федералната търговска комисия.

Антитръстовите притеснения относно сделката Broadcom-Qualcomm също могат да бъдат заглушени, тъй като компаниите имат малко области на припокриване извън Wi-Fi решения за безжични маршрутизатори, Bluetooth драйвери и някои RF полупроводници, твърди Роб Линбак, анализатор в IC Insights.

Компаниите са лидери в тези области, но има и други подобни компании„, каза Линбак. Добави, че продажбите на активи в съответните сфери няма да засегнат стойността на сделката.

Broadcom може да пропусне проверката на регулаторните органи, загрижени за чуждестранната собственост на американските активи, тъй като премества седалището си от Сингапур в Калифорния. Broadcom планира да завърши тази промяна, преди да завърши сделката на Qualcomm, като така ще избегне разглеждането от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, според един от източниците.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.