Заглавна картина на статията "Apple работят върху шлем за добавена реалност"

Apple работи върху шлем за добавена реалност

Apple работи върху собствен шлем за добавена реалност. Компанията планува да пусне продукта до 2019. Tim Cook заяви, че в Apple вярват, че „добавената реалност ще промени начина, по който използваме технологиите.“ Компанията направи първата си стъпка към тази цел с пускането на ARKit за iOS11.

Apple шлем за добавена реалност

Според данни на Bloomberg новият шлем за добавена реалност ще бъде снабден със собствен екран, нов чип и специално изработена операционна система, която носи кодовото име rOS (Reality Operating System). Инженерите в Apple проучват различни начини, по които потребителите ще могат да контролират AR шлема. Това включва жестове с ръце, докосване на контроли, както и гласови команди към асистента Siri.

Снимка на Apple шлем за добавена реалност

Прототипите на шлема все още се разработват. Все пак дизайнерите вероятно ще използват HTC Vive като тестови продукт за изучаването на лимитите и възможностите на технологията. Според Bloomberg програмите, с които Apple ще тества новия си продукт, са платформи за навигация, съобщения и виртуални стаи за срещи. Пускането на ARKit за iPhone и iPad също подсказва за потенциалните начини на употреба, като разработчиците вече създават програми за игри, дизайн и други.

Кога?

Ако данните от Bloomberg са верни, то Apple се движи по наистина амбициозен график. Целта на компанията е да пусне продукта на пазара до края на 2019. Доставките могат да започнат в началото на 2020. По-рано тази година, данни от патентното бюро показаха как Apple планува да изгради своя шлем за добавена реалност.

Снимка на Apple шлем за добавена реалност

Въпреки огромното количество очаквания, вълнения и шум, виртуалната и добавена реалност все още не са станали незаменим и полезен продукт. От друга страна, AR устройствата доказаха, че подобни продукти могат да бъдат доста полезни в някои ситуации. Microsoft HoloLens например се използва от Ford за визуализация на дизайна на новите им автомобили.

Снимка на Microsoft HoloLens

Google Glass намери своето приложение в производствените фабрики.

Снимка на Google Glass

iAR или какво мислят Apple за тази концепция

Едно е ясно – според Tim Cook компанията Apple вярва, че бъдещето на добавената реалност има доста по-широко приложение. Изпълнителният директор твърди, че AR е значително по-малко изолиращо от виртуалната реалност. Той описва технологията като потенциално революционна, подобно на смартфона. Ако това е наистина така, то трябва да имаме много високи очаквания към първия AR продукт на Apple.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.