Линус Торвалдс показа новата версия Linux 4.14, която ще бъде с цели 6 години поддръжка. Редица от подобрения, включително и на сигурността. Вижте още...

Какво ново в Linux 4.14

Линус Торвалдс, създателят на операционната система Линукс, издаде подобрена версия на ядрото ѝ (4.14). Новата версия предлага набор от нови функции както и усъвършенстване на вече съществуващи. Тя ще бъде включена в следващите издания за дългосрочна поддръжка (LTS), която ще е цели шест години. Нейният сорс код може да бъде намерен в официалната Github страница на създателя.

Новата версия на Линукс разполага с по-добра поддръжка на драйвери, по-добра настройка на файловата система и подобрена настройка на производителността. Важна промяна е поддръжката на по-големи ограничения на паметта, работеща с хардуер x86_64. Промените позволяват ограничения до 128PiB от 256TiB на виртуалното адресно пространство и 4PiB от 64TiB на физическото адресно пространство. Също така ще намерите хетерогенно управление на паметта, което ще позволи на графичните процесори да имат достъп до паметта на приложението. Благодарение на това, Linux вече е по-добра платформа за GPU-интензивни приложения, като например машинни обучения.

Също така, благодарение на новите инструменти за разработка на сигурността, Торвалдс очаква Лунукс да е по-добър от всякога в тази област. Друг принос е новата система, която веднага щом бъде направена промяна, издърпва комплекта пачове и тества няколко билда, преминаващи през проверки за зареждане и функциониране и накрая тестове за мощност и производителност, известна като Intel 0 day, водена от инженера Fengguang Wu. Тази нулева система за тестване на сигурността автоматично и постоянно изпълнява регресионни проби върху ядрото на основната линия.

Други съществени промени в Linux 4.14:

  • Новият Wi-Fi драйвер на Realtek (RTL8822BE)
  • Btrfs Zstd поддръжка на компресията
  • HDMI CEC поддръжка за Raspberry Pi
  • Защитено шифроване на паметта за процесорите AMD EPYC
  • ASUS T100 touchpad поддръжка
  • Хетерогенно управление на паметта
  • Подобрения в AMDGPU DRM Vega
  • По-добра подкрепа за процесорите на Ryzen

За повече информация може да посетите официалния сайт на Линукс ядрото.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Семерджиев