Game Dev Day 2024

Къде е пресечната точка между образованието и игрите ще разберем на 2 ноември на Game Dev Day 2024

Конференция и експо, посветено на създатели на игри от България, очакват гостите на второто издание на Game Dev Day 2024

На 2 ноември 2024 г. София ще бъде домакин на второто издание на Game Dev Day 2 – събитие, което обединява изложение на създатели на игри от България и форум с лекции и работилници. Организирано от екипа на Sofia Game Night и сдружение „Възможности без граници“, събитието, съфинансирано от Европейския съюз, ще се проведе в мултифункционалното пространство на ул. „Индустриална“. То събира заедно професионалисти от сферата на игрите, преподаватели и ентусиасти от различни сфери, а участието в конферентната част е напълно безплатно, но изисква предварителна регистрация.

Програмата на Game Dev Day 2024

През 2024 г. в програмата на Game Dev Day 2 се „сблъскват“ два на пръв поглед различни свята – светът на игрите и този на образованието, които обаче имат много повече общо, отколкото предполагате. Игровизацията в образованието все повече се налага като метод, който доказано подобрява мотивацията, ангажираността и ефективността на учащите, независимо на каква възраст са те.

Според последни изследвания, игровизацията увеличава учебната ефективност с до 89% при използване на предизвикателства и игровизирано обучение в сравнение с традиционните методи на преподаване (Националния технически университет, Атина). Учащи, които използват игровизирани учебни платформи, показват 65% по-висока ангажираност (OTT). Освен това игровизацията подобрява паметта и запомнянето с до 40%, като учениците могат да запомнят до 90% от наученото, когато активно участват в учебния процес чрез игри, вместо само да слушат или гледат лекции (Federation of American Scientists).

Игровизация в образованието

Двата основни потока в програмата на събитието ще предложат богата тематика. Потокът за Игровизация в образованието ще включва дискусии за социално-емоционално учене чрез игри, стратегически игри в часовете по история, както и практически ателиета за учители. Специално внимание ще бъде обърнато на творческите методи за включване на игрите в учебния процес и как те стимулират ангажираността на учениците. Лекциите ще разгледат иновациите и доказаните методи за използване на игри в учебния процес, като първата панелна дискусия ще се фокусира върху въпроса „Игровизацията в образованието: иновация или добър стар познайник?“.

Потокът за Игровизация в образованието

Списъкът с лекторите в потока за Игровизация в образованието включва водещи специалисти, между които Милена Ленева (фондация „Темпо“ и Игра за световен мир), Агнес Симор (фондация „Якоб Глазер“, Унгария), Иван Господинов (Кан Академия за България), Мария Маринова-Алкалай (Сдружение „Възможности без граници“), Милена Ленева (фондация „Темпо“ и Игра за световен мир), доц. Силвия Борисова (проект HerStory) и много други.

Game Development

В Game Development частта лекторите ще предложат задълбочен поглед върху различни аспекти от разработката на видеоигри. Сред лекторите са Милена Бербенкова от Intercultura Consult, която ще говори за уменията и знанията, необходими в индустрията на видеоигрите. Юри Попов от Incineration Productions ще сподели съвети за младите разработчици, които искат да навлязат в тази сфера. Любен Сяров от EasyPie Digital ще разгледа важността на анализа при трейлърите за игри, а Йордан Страшилов от Seven Skills Software Ltd ще предложи съвети за оптимизация на 3D активи за мобилни игри.

Пълната програма може да бъде намерена тук.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.