Incineration Productions

Гергана Грънчарова – за Incineration Productions, последната им игра, предприемачество и маркетинг

Гергана Грънчарова е една от любимите ни дами, работещи в сферата на game dev-а. Успя да ни впечатли още с LeadersPlayигровизирани  дигитални продукти и офлайн обучения за деца и младежи в сферата на предприемачеството, финансовата грамотност и социалните умения. Завинаги открадна сърцето ни, когато бе включена в класацията на Forbes Bulgaria “30 под 30”, която отличава успешни млади българи, както и бе отличена с престижната награда за вдъхновяващи българи “40 под 40” на Дарик Радио. Но най-сериозния ни интерес предизвика, когато с хъс, любов и много знания стана част от българското game dev студио Incineration Productions. За него и последната им игра, за предприемачество и маркетинг, както и как да обясним на баба си какво работим, с Гери си поговори нашият журналист Хелиана Велинова.

Incineration Productions

Гери, харесваме многопрофилни и предприемчиви личности като теб. Имаш сериозен background в сферата както на стартъпите, така и в създаването на игри, включително настолни.  Как започна всичко и от къде взимаш цялата тази енергия?

Много е клиширано, но аз вярвам, че човек има енергия и се чувства удовлетворен и щастлив, единствено тогава, когато има възможност да се занимава точно с това, което иска. Аз съм от онези хора, за които никога не е съществувал път, който да бъде различен от предприемачеството. Още когато бях много малка, буквално веднага щом родителите ми и техните приятели започнаха да ми задават въпроса с какво искам да се занимавам, когато порасна, аз вече имах своя отговор. Знаех, че искам да управлявам свой собствен бизнес, да бъда независима и да създавам среда, в която хората се чувстват по-добре. Целите бяха ясни, оставаше единственото да направя план, който да следвам.

Започнах да работя на 14 години като тогава се занимавах предимно с маркетинг и директни продажби. Може би имаше нещо, по което се различавах още тогава и то беше скрито в  убеждението ми, че ако човек не може да продаде себе си като личност и идеите си, то определено няма как да бъде успешен в бизнеса си – и да, няма значение каква е сферата на бизнеса му.

Веднага след като завърших бакалавър, създадох първата си компания – LeadersPlay – в нея предлагаме мобилни и настолни игри и игровизирани обучения по предприемачество, финансова грамотност и изграждане на социални умения, предназначени за деца и младежи. В рамките на трите години от съществуването на компанията на българския пазар постигнахме значими бизнес резултати, но с времето усещах, че правя всичко просто “защото трябва да се свърши”. Развивах компанията, но не се чувствах щастлива в нея. Една случайна среща с последващо назначение на работа на този човек ме накара да се вгледам в себе си и да скоча с пълна сила в света на видео игрите.

И да, говоря за моя съдружник – Юрий.

Ако трябва да обясниш на баба си какво работиш?

Управлявам бизнес, в който създаваме игри. Чувствам се изключително щастлива, сякаш най-накрая съм открила най-правилното за мен място. Процесът по създаване на игри е много креативен и  творчески насочен. Създаваме свой собствен свят от нулата.

Наскоро те засякохме на събитие, на което говореше за маркетинг. Това ли е голямата ти страст?

Често говоря за маркетинг и продажби. Мисля, че съм от онези хора, които могат да продадат лед и на ескимосите. Истинската ми страст обаче по-скоро е в разказването на истории и директните продажби. Всичко останало е “проба – грешка”.  Имам хиляди идеи в главата си и се опитвам да продавам по различен, нетипичен начин.

В момента си част от Incineration Productions JSC, което е доста по-различно от предишното ти занимание LeadersPlay. Каква е ролята ти в компанията и как попадна там?

С две думи – “общ работник” – каквото трябва да се свърши, няма кой друг да го направи и е по компетенциите ми, го правя аз 🙂 Иначе отговарям за изграждането на бранда на студиото, маркетинга и продажбите, създаването и управлението на всички бизнес стратегии и чистенето на офиса. (смее се)

Би ли ни разказала малко повече и за играта, която правите. Изглежда доста dark :). Имаме ли основание да сме изплашени?

Все още не мога да разкривам особено много детайли около видео играта, която разработваме, но определено е в доста dark стилистика. Като жанр играта е action – adventure. Играчът ще се потопи в един тъмен, наситен с мрак свят, който е пълен с неизвестност и ужасяващи същества. Ще се редуват плашещи, напрегнати и завладяващи моменти. Ние в Incineration Productions работим изключително усърдно по геймплея на играта и ще направим всичко възможно, за да създадем завладяващо и запомнящо се преживяване.

Би ли споделила повече детайли? Кои са хората, които стоят зад този впечатляващ арт?

Откакто смених фокуса си към създаването на гейм студиото, винаги съм си мечтала да срещна и да работя с точно такива хора, каквито имаме в екипа си в момента. И не, това не е опит за PR, a чистата истина. Всички са изключително отдадени на мисията на Incineration Productions и истински професионалисти в работата си. Конкретно за артистите ни – към момента работим с петима артисти. Изключително талантливи са и се надявам, че скоро ще могат да наложат собствения си почерк на международно ниво.

Самата ти играеш ли? Коя ти е любимата игра?

Ако ми беше задала този въпрос преди една година, може би щеше да разбереш, че аз съм най-ненърд човекът, когото си срещала. В момента откривам изцяло нов свят, толкова е различен, много ми харесва! Освен покрай създаването на студиото, май всичко започна и с  The Big Bang Theory – зарибих се по този сериал… Сега, когато попадам на единични епизоди по телевизията, осъзнавам, че вече разбирам всичките им шеги. Щастлива съм. И да, зад себе си вече имам изиграни до край God of War, Dark Souls 3 и се надявам съвсем скоро да завърша и Bloodborne. Малката ми тайна е, че съм върхът на Silver 2 на Counter-Strike: Global Offensive.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Хелиана Велинова