Sofia Game Dev Meetup партньорство с technology.bg

Да се запознаем със Sofia Game Dev Meetup

Зимата тази година се оказа изключително променлива като температури. 18 градуса през декември, кокичета и цъфнали дръвчета през януари. Почти никакъв сняг, примесен със зверски снеговалежи и вариации от +/- 15 градуса в рамките на 48 часа. Поболедувахме малко и след като обърнахме подобаващо внимание на приятелите ни от digital4plovdiv, време e да продължим с нашия „кръстоносен поход“, а именно – да продължаваме упорито да градим нови партньорства и да увеличаваме/обединяваме Технологичното общество на България. Редно беше да обърнем внимание на обществото в България, занимаващо се с гейминг разработка. Днес ще се запознаем с организацията Sofia Game Dev Meetup и ще се опитаме да ви hype-нем по повод събитието, което те подготвят след има-няма 2 седмици.

Що е Sofia Game Dev Meetup?

Sofia Game Dev Meetup е организация, която (подобно на нашата) има множество цели. Основните са:

 • Интересни дискусии за технологии и иновации в сферата на гейминг разработката, включващи както програмиране, така и дизайн.
 • Споделяне на опит и ноухау.
 • Срещи със знакови фигури от индустрията, а също развитие и обединяване на хората в една силна и сплотена общност.

Sofia Game Dev Meetup

Към момента Sofia Game Dev Meetup има организирани и проведени над 20 събития, като регулярността им е на 2 месеца. Във всяко събитие участват много интересни лектори и презентатори, като може би най-известните от тях понастоящем са хора като Na’Tosha Bard (Технически директор в Unity), Mladen Markovic и Ivan Gosic от Nordeus, Виктор Досев (дизайнер в Crytek Black Sea) и Габриел Добрев (CEO в Haemimont Games).

Както и в основния екип на Technology.bg, хората от Sofia Game Dev обществото са първо приятели, след това колеги и всичко останало. Обстановката е неформална, като в края на всяко събитие има нетуъркинг част, в която участниците могат да се запознаят помежду си, хапвайки пица, хапки и пийвайки по бира/вино.  Събитията са изцяло безплатни (няма вход), а необходимите консумативи се набират чрез регулярни спонсорства. В този ред на мисли искаме да изразим специални благодарности на Георги Петров, Стоян Николов, Димитър Трендафилов и Никола Василев – съоснователите на Coherent Labs. Да, може да звучи странно, но ние от екипа на Technology.bg им благодарим, защото полагат немалко усилия, тези събития да могат да се случват в България.

За събитието:

2018-а година започва ударно с фокус върху Unreal engine – най-известният гейм енджин за създаване на игри. За да осъществят това, Биляна Вачева, Никола Димитров, Александър Ангелов, Стоян Николов и компания са поканили Sjoerd De Jong – една от основните фигури в екипа на Epic Games. Човек с над 18 години опит с Unreal Engine, като фокусът му е повече към дизайнерите – създаване на 3D асети, level design, текстури, осветяване на сцена, кинематография и други. На тази среща Sjoerd De Jong планира да направи демо, като на живо използва Unreal Engine. Същата презентация планира да даде и на най-голямата Game Development конференция – GDC 2018 през март.

Sjoerd De Jong GDC 2018

Докато Sjoerd обръща внимание на нещата от гледна точка на дизайн, техническата страна на нещата ще поеме Никола Димитров. Никола вече е водил курс в Софийски университет по темата.

Никола Димитров Sofia Game Dev Meetup

 

Третият участник в срещата ще бъде Hector Wan, който е представител на Mamo Games и ще разясни как тяхната платформа Game Voltage помага на разработчиците на игри да локализират игрите си за азиатския пазар и да навлязат в него.

Кой стои зад Sofia Game Dev Meetup?

 

 • Биляна Вачева
 • Никола Димитров
 • Александър Ангелов
 • Стоян Николов

Биляна е продуктов мениджър на LensVR браузър. Екипът ѝ прототипизира как ще работи и ще изглежда браузърът на бъдещето. Биляна е поддръжник на етичния дизайн и се стреми винаги да прилага тази идея в работата си.
Никола Димитров Sofia Game Dev MeetupНикола е продуктов мениджър на решение за разработване на потребителски интерфейс на игри. Той е голям фен на Unreal Engine, за което ще говори и на срещата на 27-и февруари. Любимата му игра е Guild Wars 2. Заедно с Александър тренира средновековна фехтовка.

Александър е рендъринг инженер, който обича да разрешава сложни проблеми. Любимата му игра е The Witcher. В свободното си време работи заедно с Никола по собствена инди игра.

Стоян е един от съоснователите на българския стартъп Coherent Labs. Той има повече от 8 години опит в гейминг индустрията, като е бил част от екипа, работил по MMO играта Earthrise. Той често дава лекции на теми, свързани с рендеринг и гейм технологии.

За финал да обобщим:

 • Кога? – 27 февруари (вторник) 2018 г. / 19:00ч
 • Къде? – TheFactory Puzl CoWorking / гр. София, бул. „Черни Връх“ №47, ет. 4
 • Какво? – Гейминг разработка с фокус върху Unreal Engine
 • Кой? –  Sjoerd De Jong , Никола Димитров, Hector Wan
 • Вход? – свободен!
 • Facebook event: https://www.facebook.com/events/395368944233522/

Така че ако някъде срещнете тези супер приятни хора на живо, не се колебайте да им кажете здрасти и да се запознаете с тях. Ние със сигурност ще го направим! Ако и вие искате да ги подкрепите, можете да го направите, като се присъедините към Meetup и Facebook групите на Sofia Game Dev Meetup.

Sofia Game Dev Meetup феваруари 2018 г.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)