Windows 20H1 ъпдейт

Предстоящи промени в Windows 20H1 ъпдейт

Последният голям ъпдейт на Windows е от ноември. С обещанието на компанията да правят такива на всеки 6 месеца, наближава времето за следващия. Очаква се дистрибуцията на новия Windows 20H1 ъпдейт да започне това лято. Нека видим какво можем да очакваме.

По-широк контрол върху избирането на ъпдейти

Допълнителни опции за избор на ъпдейти в новия Windows 20H1 ъпдейт

Очакваме събиране на всички обновявания, които не са задължителни, да бъдат събрани на едно място. Това ще даде повече контрол на по-напредналите потребители и по-лесен избор за начинаещите.
В това число са включени и хардуерни ъпдейти, което може да помогне при решаването на някои проблеми с хардуера, които произлизат от драйвери, да речем. Край на скролването в device manager?

Cloud download – нова опция за преинсталиране на Windows

Cloud Download опцията в новия Windows 20H1 ъпдейт

При навигация към Settings > Update & Security > Recovery и избор на Reset вече ще имате опцията за избор на CLOUD DOWNLOAD. По този начин ще използвате най-скорошната версия на Windows 10 за преинсталиране, вместо тази от файловете в системата ви.
Към момента най-очевидния плюс е пестенето на време в ъпдейти след преинсталацията, но самата опция е показателна за усилията на Microsoft да направят възможността за Reset по-функционална.

WSL 2 с интегрирано Linux ядро

В предстоящия Windows 20H1 ъпдейтWSL 2 (Windows Subsystem for Linux) вече ще предлага пълно Linux ядро. Това обещава огромен скок във функционалността на WSL, както и във възможностите за подобрения в производителността на машината. Но най-важното във втората версия на WSL е може би интегрираната поддръжка за ARM64 процесори. Това означава, че още една цяла категория устройства ще могат да се възползват от интегрирано Linux ядро, което просто работи. И не на последно място – ъпдейтите за WSL 2 ще бъдат част от Windows ъпдейти. Дали това е за по-добро или по-лошо, ще се радвам да видя в коментарите какво мислите.

По-бърз Windows search

Windows search в предстоящия Windows 20H1 ъпдейт

Или поне по-добре оптимизиран такъв. Много хора в Insider програмата за Windows се оплакват от Windows Search буквално от интеграцията му насам и съответно функцията често беше изключвана от потребителите, особено тези с по-слаби машини. Основните оплаквания бяха 3:
  • използване на твърде много системни ресурси като процесорно време и натоварване на устройствата за съхранение
  • общи проблеми с производителността след активиране на функцията
  • и в резултат на горните два проблема – общо недоволство или липса на позитивна оценка от страна на потребителите
Ако Windows Search би трябвало да ви помага да намирате файлове по-бързо, но трябва да платите за това с по-тромава система… Нека кажем, че най-малкото това намалява ценността на функцията.
С новите промени потребителите ще имат възможност за избор на режими на работа на функцията за индексиране. От Microsoft поясниха, че са добавили възможности за наблюдаване на пикови часове на активност и Windows Search ще паузира създаването на индексираща база по същото време. Това ще освободи ресурси за потребителя без да намалява ефикасността на функцията.
Нека към тази секция добавим и възможността за търсене на файлове онлайн директно през Windows Explorer. Cool!

Новости в Task Manager

Новости в Task Manager в предстоящия Windows 20H1 ъпдейт

Кога за последно използвахте Task Manager? Нека си променя въпроса: преди колко време днес използвахте Task Manager?
Вече ще се вижда какъв тип устройство за съхранение наблюдавате, както и температурата на графичната карта. Ииии, нека се върнем към реалността: говорим за Windows. Естествено, че има уловка!
Отчитането на температурата в Task Manager ще бъде достъпно само за дискретни видеокарти, което изключва всички интегрирани и APU варианти. Също така, драйвърите за видеокартата трябва да отговарят на WDDM 2.4 модела. Този модел беше въведен с Windows 10, версия 1803, което означава, че първите 5 версии на Windows 10 остават без поддръжка. Не знам дали на някого му пука, но реших, че е важно да се спомене.

XBOX Game Bar ще показва и FPS брояч

Win+G клавишната комбинация стана още по-полез… Не, не – не мога. Ако досега ви е бил полезен, само ще кажа, че Xbox Game Bar няма да види нови функционалностти, отвъд добавянето на FPS брояч. А, ако сте като мен и почти никога не сте го ползвали – няма причини да започнете сега. И не на последно място: много потребители имаха достъп до новата функционалност чрез ръчен ъпдейт от Microsoft Store още от Септември, 2019 г.

Новата опция „Make your device passwordless“

Колкото и странно да звучи, Windows 10 все още се опитва да ви помогне да влезете в профила си, дори с предстоящия Windows 20H1 ъпдейт. Колко промени може да претърпи най-базовата функция в света? Ами, не знам какъв е тавана, но ето какви може да очаквате, ако решите да ползвате опцията с новия 20H1 ъпдейт:
  • задължително въвеждане на PIN или вписване чрез Windows Hello
  • използване на същия метод за вписване в Safe Mode (край на постоянното въвеждане на цялата ви парола за работа в този режим)

ПРЕИМЕНУВАНЕ НА ВИРТУАЛНИ РАБОТНИ СРЕДИ

Източник: Winaero.com
Win+Tab клавишната комбинация вече има опция за по-лесна навигация между отделните ви работни среди. Старата номенклатура беше само Desktop 1, Desktop 2, и т.н. но по новата можете да избирате името сами.
Има опция и добавяне на emoji към името, защото това ни липсваше от функционалността на Win10.

ДРУГИ:

  • интегрирана поддръжка за IP-камери
  • възможност за запазване на данните от download папката при disk cleanup
  • drag and drop вече и с проследяване на движението на очите

ОТПАДНАЛИ И ЗАБАВЕНИ ФУНКЦИИ

  • подобренията за Tablet режима отново са забавени; някои от тях включват увеличено отстояние между иконите в лентата за задачи, подобрен интерфейс на Windows Explorer за touch устройства и т.н. С две думи – очакваме 2в1 устройствата да бъдат по-използваеми и двете си форми
  • през Август Notepad беше преместен в Windows Store и до Декември трябваше да получава ъпдейти директно от там; накратко – няма да ги получава от там
И с това мисля, че приключих краткия обзор на очакваните новости в предстоящия ъпдейт. Харесвайте, коментирайте и споделяйте, ако нещо ви е било интересно или полезно!
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.