Wi-Fi 6

Какво ще ни донесе новият стандарт Wi-Fi 6 през тази година

Wi-fi 6 е безжичен стандарт от ново поколение, който е по-бърз от 802.11 ас. Освен по-бърза скорост, разработчиците обещават той да осигури по-добра производителност в претоварените райони. Най-хубавото е, че новият стандарт идва през тази година.

Wi-Fi 6 ще наложи масово използване на следните наименования:

Wi-Fi 4 е 802.11n  – излязъл през 2009 година;

Wi-Fi 5 е 802.11ac – пуснат през 2014 година;

Wi-Fi 6 е новата версия, която ще бъде разпространена през тази година. Тя е известна още и под името 802.11ax.

Какво ни очаква в Wi-Fi 6?

По-бърз Wi-Fi

Напълно нормално е новият стандарт да предлага по-висока скорост на пренос на данни. Максималната скорост ще се повиши с до 40% спрямо тази на Wi-Fi 5. По-високата скорост ще се усети, както на 2,4 така и на 5 GHz. За това можем да благодарим най-вече на по-мощните чипове в устройствата, които ще кодират и декодират данните в досегашните  радио вълни. Новият стандарт ще поддържа т.нар. функция „целево време на събуждане“ (TWT – target wake time), която ще пести батериите на смартфоните ни.

По-мощен и устойчив Wi-Fi сигнал

Потребителите, които се намират на места, претъпкани с Wi-Fi устройства – стадиони, летища, хотели, молове, офиси, ще усетят четворно увеличение на скоростта. Това се постига чрез разделяне на безжичните канали на голям брой подканали, или тъй нареченото „ортогонално честотно разделяне с множествен достъп (OFDMA)“. Накратко, повече подканали, които пренасят данни до повече на брой устройства, осигуряват по-бърз интернет.

Новият riderless стандарт също е подобрил MIMO – Multiple In / Multiple Out. Това ще позволи устройствата да реагират едновременно на безжичната точка за достъп.

Само Wi-Fi 6 към Wi-Fi 6

С оглед различните маркетингови трикове, трябва да знаете, че устройствата на пазара, които ще поддържат новия Wi-Fi 6, ще имат надпис „Wi-Fi 6 Certified”.  Е, малка подробност е, че до момента не всички производители са изявили съгласие да използват името “Wi-Fi 6”. Някои от тях вероятно, вместо него, ще използват „802.11ах“.

Дори да си купите рутер от ново поколение обаче, за да се възползвате от новата технология, трябва и свързаните с него устройства да я поддържат.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg