Samsung обещават безсмъртни SSD-та - това е модела 1733

Samsung обещава безсмъртни SSD-та

Samsung обещава безсмъртни SSD-та – с този кликбейт ли решихме да започнем статията? Да! А и какъв по-добър момент, след като вече имаме и безумно бързия PCI-E 4.0 стандарт? Шегата настрана, от Samsung са създали нова технология, наречена fail-in-place (FIP), и идеята е да имате SSD, което не умира при повреда в някой от модулите памет. Искате ли да разбере как? Ами, хайде, четете надолу.

SSD или HDD?

Източник: dimensidata

Преди да продължим с новината, нека отделим няколко реда за значението, ползите и недостатъците на SSD технолгоията. SSD (solid state drive) е клас от устройства за съхранение на данни, характеризиращи се с по-висока скорост в сравнение с традиционните твърди дискове. Въпреки това, от създаването си, SSD технологията се ползва с известна предпазливост от някои потребители поради опасения за продължителността на живота си.

Докато обикновеният твърд диск (HDD) не е имунизиран към грешки или лоши сектори, работата му може да продължи въпреки тях. Това не е случая с SSD-то обаче. При повреда на някой модул SSD-то може да спре да работи неочаквано. Тогава как така Samsung обещава безсмъртни SSD-та?

FIP – бъдещето на SSD технологията?

Източник: Samsung

Както казахме, накратко технологията се свежда до пренасяне на информацията от повредения модул памет към други (здрави) NAND модули. По този начин SSD-то ви продължава да работи, макар и вече с намален капацитет. Не само това, ами FIP позволява и диагностика на данните от повредената част преди преместването им. Това ефективно означава, че FIP е и вграден инструмент за възстановяване на данни.

Към момента на пазара има един-единствен контролер, използван във всички SSD-та, които са с новия PCI-E 4.0 интерфейс – PS5016-E16 от Phison. Samsung ще се конкурира с този и още 2 контролера, които се очаква да навлязат на пазара със своите PM1733 и PM1735 SSD-та. О, какво – не са ви познати подобни наименования ли? Нищо чудно!

PM1733/1735 ще бъде с капацитет до 30.72TB и ще използва U.2 интерфейс. Тъй като от AMD са единствените, които предлагат PCI-E 4.0 съвместими дъна и процесори, вероятно става дума за SSD-та, предназначение на сървърния пазар и EPYC процесорите на AMD. PM1733 моделите ще предлагат скорости от 6400MBps четене и 3800MBps запис. Samsung ще предложи и Half Height, Half Length (HHHL) модели. Те ще имат скорости от 8000 MBps четене и 3800MBps запис и ще използват х8 PCI-E 4.0 връзка, докато U.2 моделите ще работят с х4 PCI-E 4.0 линии.

Както казахме, тези модели почти със сигурност ще са за сървърния сегмент, но щом Samsung се включва в играта на високо ниво, не очакваме да мине дълго време, преди да видим и модели за масовия пазар. С подобни скорости, фото- и видеообработката ще бъдат неизбежно по-бързи. Но както с всяко хубаво нещо, има „но“. Но не знаем колко ще струват. Във всеки случай не очаквайте дори моделите на масовия пазар да бъдат на „масово“ достъпни цени. Въпреки това ще се радваме да чуем дали бихте си взели нещо подобно, ако имате възможността, и за какво бихте го ползвали? Споделете в групата ни – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.